Ga naar submenu Ga naar zoekveld

16 vragen aan Aart Zeeman

'Ik leef bij de gunst van de twijfel'

Aart Zeeman (50) is NCRV-presentator van ‘Netwerk’. Hij is getrouwd en heeft een dochter.

Deel:

Wat typeert je?
“Mijn ongebreidelde nieuwsgierigheid. Ik wil overal vooraan staan en altijd alles weten. Dat was vroeger al zo.”

Ambitie?
“Ik beleef ongelofelijk veel plezier aan de programma’s die ik maak. Daar zit genoeg afwisseling in. Ondertussen ben ik vanuit mijn journalistieke ervaring bezig met mambapoint.tv, een webstation en lifestyle-zender rondom internationale samenwerking.”

Waar kom je vanwege je carrière te weinig aan toe?
“Ik kom aan de meeste dingen toe, maar ik zou nog meer tijd willen besteden aan mijn ambitie.”

Hobby?
“Wekelijks met een aantal vrienden buiten voetballen.”

Wat gaat er 1 minuut voor de presentatie door je heen?
“Dan ben ik heel rustig en geconcentreerd. Het hangt er wel vanaf wat er moet gebeuren. Soms kan het hectisch zijn. Er moet rust zijn op de studiovloer.”

Wat zou je in de maatschappij willen veranderen?
“Mensen helpen om iets verder te kijken dan hun neus lang is, vooral op het gebied van internationale samenwerking. Echter niet met een opgeheven vingertje of appellerend aan een schuldgevoel. Meer het bevorderen van duurzame relaties.”

Favoriete tv-programma; boek, muziek?
“Tv: eerlijk gezegd kijk ik heel weinig televisie. Wel de nieuwsprogramma’s natuurlijk en actuele documentaires; boek: de boeken van Geert Mak, omdat die heel erg aansluiten bij mijn gevoel, en Verstrikt in de waarheid, de biografie van Albert Speer, de rechterhand van Hitler, geschreven door Gitta Sereny. Muziek: Stef Bos.”

Belangrijke gebeurtenis?
“Dingen rondom leven en dood, bijvoorbeeld het overlijden van mijn ouders. Ik had een heel goede band met hen. En natuurlijk de geboorte van mijn dochter.”

Hoe denk je over de dood?
“Ik ben daar niet heel uitgesproken in, heb er de onvoorwaardelijke antwoorden niet op. Ik ben opgegroeid in de traditie van de Hervormde kerk. Maar de zekerheden van de catechisatie staan niet meer allemaal overeind in mijn leven. Ik leef bij de gunst van de twijfel.”

Is de Bijbel dan een gesloten boek voor jou?
“Nee, dat is het niet, maar het is ook niet zo dat ik zeg: ‘Ik geloof de Bijbel van kaft tot kaft’. Geen spoorboekje voor het leven.”

Hoe emotioneel ben je?
“Als het gaat om uiting geven aan mijn emoties, ben ik niet extrovert, zeker niet voor de camera. Maar ik ben ook geen binnenvetter. Ik kan ermee omgaan. Een paar jaar geleden stond ik met een cameraman bij een ziekenhuis in Pakistan, waar de slachtoffers van een aardbeving naartoe werden gebracht. We volgden een meisje dat bekneld had gezeten en zagen hoe het been van dit meisje werd geamputeerd. Dan krijgt een ramp opeens een gezicht. Je doet je werk, maar je moet af en toe wel even apart gaan zitten om dat te verwerken. Ik kan er een reportage van maken en daardoor verwerk ik het.”

Met wie zou je graag eens willen praten?
“Met bijvoorbeeld koningin Beatrix. Ik heb veel rondgereisd met haar vader. Er leeft een bepaald beeld van haar, maar ik ben nieuwsgierig naar wie zij werkelijk is en hoe zij het ‘bedrijf’ dat wij het koninklijk huis noemen, ervaart. Maar eerlijk gezegd vind ik het net zo fascinerend om te praten met de man die vijftienhonderd kinderen heeft bevrijd uit de Indiase bordelen.”

Wat zou je je dochter willen meegeven?
“Dezelfde waarden die ik altijd van mijn ouders heb meegekregen: Houd goed in de gaten dat het in het leven niet alleen gaat om jezelf. Heb oog voor de mensen om je heen. Ik zou haar de dingen van het leven zelf willen laten ontdekken, natuurlijk wel binnen kaders.”

Naar welke EO-programma’s kijk of luister je wel eens?
“Ik kom ze tegen als ik er langs zap. Soms blijf ik hangen bij ’t Zal je maar gebeuren.”

Heeft Jezus persoonlijke betekenis voor jou?
“Dat vind ik zulke grote zaken, dat ik daar niet met woorden uitkom. Ik zie het niet als iets concreets in mijn leven. Ik zie Hem als Inspiratie of als Voorbeeld, maar naast Hem kunnen anderen ook inspirerend zijn.”

Hoe kijk je dan naar het leven?
“Ik zie het niet zoals sommige christenen het formuleren in termen van ‘Jezus leidt mijn leven’. Zo concreet denk ik niet. Ik kijk wel met bewondering naar het leven, maar absolute antwoorden erop heb ik niet.”

--:--