Ga naar submenu Ga naar zoekveld

25 jaar Eva: Ellies leven veranderde door Eva’s Goede-doelenreis naar Namibië

‘Eigenlijk zou iedereen zo’n reis moeten maken’

Hoera, Eva bestaat 25 jaar! Dat vieren we onder andere door verhalen te delen van vrouwen op wie Eva een bijzondere impact heeft gehad. Haar deelname aan Eva’s Goede-doelenreis in 2017 was voor Ellie Norden levensveranderend. “Deze reis heeft een zaadje in me geplant waar ik nog elke dag mee bezig ben.”

Deel:

“Ik wist dat Eva al meerdere keren Goede-doelenreizen had georganiseerd en wilde altijd al een keer mee. Toen Eva’s Goede-doelenreis in 2017 naar Namibië zou gaan, naar een project van Beautiful Kidz, besloot ik me aan te melden. Ik vond het best spannend om in mijn eentje te gaan, maar ontdekte dat een vrouw uit mijn kerk zich ook had aangemeld. Door de reis zijn we goede vriendinnen geworden. Bovendien was het ook erg leuk om op deze manier, met andere Eva-vrouwen, op reis te gaan. Samen hebben we iets heel bijzonders meegemaakt.”

Geraakt

“In oktober 2017 was het zover en vertrokken we naar een sloppenwijk in de hoofdstad van Namibië. Die sloppenwijk heet Katutura, wat ‘plek waar niemand wil wonen’ betekent. Toen we met vijftig Eva-vrouwen aankwamen, waren we allemaal geraakt door de armoede en uitzichtloosheid die daar zo zichtbaar is. We kenden elkaar nog niet, maar hadden allemaal hetzelfde doel: we wilden helpen waar we konden. Die missie bond ons samen. Het project waar we bij betrokken waren, is erop gericht om gezinnen in de sloppenwijk een betere toekomst te kunnen bieden."

We hadden allemaal hetzelfde doel: we wilden helpen waar we konden

"De jongste kinderen kunnen naar de pre-school bij Beautiful Kidz. Daar krijgen ze twee maaltijden. Ook zijn er huiswerkklassen en kunnen vrouwen aan het werk in een naaiatelier. Tijdens onze reis organiseerden we leuke activiteiten voor de kinderen, maar zetten we ook het personeel van het project in het zonnetje door een ontspannende verwendag te organiseren. Het was een waardevolle reis die mijn leven veranderd heeft.”

Overweldigend gevoel

“Eenmaal thuis had ik, net zoals veel anderen die zo’n reis hebben gemaakt, het overweldigende gevoel dat we ons in Nederland veel te druk maken om de kleinste dingen. De reis heeft mijn kijk op het leven in een ander perspectief gezet. En waar bij anderen dat gevoel weer beetje bij beetje wegtrekt, verdween dat bij mij niet. De ontmoetingen in Namibië hadden bij mij een zaadje geplant. Ik had het sterke verlangen om weer terug te gaan om de gezinnen in het project bij te staan waar ik kon.”

Terug naar Namibië

“Anderhalf jaar later, in 2019, ben ik samen met mijn man Menno teruggegaan naar Namibië. We hebben toen een week meegewerkt in het project van Beautiful Kidz. Daarna hebben we drie weken Namibië verkend. Ook Menno werd geraakt en wilde zich graag inzetten voor de mensen die we tijdens deze tweede reis hadden ontmoet.

Anderhalf jaar later ben ik samen met mijn man Menno teruggegaan naar Namibië

Hij had het verlangen om zijn steentje bij te dragen op technisch gebied, ook al wist hij in het begin nog niet zo goed hoe. Maar dat viel allemaal op zijn plek. Zo kon Menno met materialen die hij over had van zijn werk leuke workshops geven aan de jongeren. Zelf organiseerde ik verwenmiddagen voor de meisjes.”

Blijvend betrokken

“In de afgelopen jaren zijn Menno en ik steeds meer betrokken geraakt bij de projecten van Beautiful Kidz in Namibië. Wat ons zo aanspreekt aan de projecten is de aanpak die erop gericht is om lange-termijnoplossingen te bieden aan de gezinnen die dat nodig hebben. Zo krijgen de kinderen de juiste aandacht om ervoor te zorgen dat ze een goede opleiding kunnen volgen. Ook leren jongens hoe ze de verantwoordelijkheid voor een gezin kunnen dragen. Veel kinderen in Namibië hebben namelijk geen verantwoordelijke vader. Dat we de mensen in Namibië daarnaast zo blij kunnen maken met kleine spulletjes die voor ons van weinig waarde zijn, vind ik best confronterend. Eigenlijk zou iedereen zo’n reis moeten maken, want dan leer je pas echt hoe goed je het zelf hebt. Ik geloof niet dat het toevallig is geweest dat ik in 2017 met Eva mee ben gegaan. God heeft daar in Namibië mijn hart geraakt en het heeft me niet meer losgelaten.”

--:--