Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘4e Musketier? Geef mij maar een luxe wellness-weekend-voor-mannen!’

Erik is een beetje klaar met al die stereotypen over mannen en vrouwen. Toen zijn traditionele man-vrouwbeeld aan diggelen lag, was dat geen verlies, maar een bevrijding.

Deel:

God schiep de mens als Zijn evenbeeld, als evenbeeld van God schiep Hij hem, mannelijk en vrouwelijk schiep Hij de mensen.

Genesis 1: 27

God heeft vanaf het begin de mens mannelijk en vrouwelijk gemaakt. Maar een grote groep mensen kan zich hier niet mee identificeren, vaak al vanaf jonge leeftijd. Ik ben erg blij dat deze kinderen en volwassenen in Nederland goed geholpen kunnen worden en zo nodig een geslachtsbevestigende operatie kunnen ondergaan.

Juist het bestaan van mensen die zich anders voelen, daagt mij uit. Want wat is nu mannelijk of vrouwelijk? In onze cultuur worden klussen, navigeren en bouwen als mannelijke eigenschappen geduid. Zorgzaamheid, de was doen en opruimen zouden  meer vrouwelijke eigenschappen zijn.
Laat mijn vrouw nu klussen geweldig vinden, een ster zijn in navigeren en het heerlijk vinden om met onze jongens in de bouwspeeltuin een hut te maken. Laat ik nu net goed zijn in psychologische zorgzaamheid, de was en opruimen …

Man-vrouwbeeld aan diggelen

Het kostte mij even om mijn traditionele vrouw-manbeeld - overblijfsel van het christelijke studentenleven - met vreugde kapot te smijten. Gelukkig hielp mijn vrouw mij liefdevol.
We waren op huwelijksreis in Jeruzalem. Tijdens een wandeling was ik ervan overtuigd dat we links moesten, zij rechts. Na enige discussie gingen we links. Een kwartier later kwamen we bij hetzelfde punt aan. Au, mannelijke trots aan diggelen, man-vrouwbeeld stuk, pijnlijk, maar bevrijdend. We leerden onze relatie vorm te geven, elkaars sterke kanten te benutten en elkaars zwakke punten te ondersteunen.

Het stereotype beeld van een man of vrouw komt ergens vandaan. Misschien dat 80 of 90 procent van de meisjes poppen echt leuker vindt dan auto’s. Maar er is ook een minderheid die auto’s toffer vindt dan poppen. Als we dat als afwijkend gaan bestempelen, dan is er voor die ‘afwijkende’ kinderen en volwassenen geen ruimte om zichzelf te zijn. Gelukkig zijn stoere meiden met auto’s al wat meer geaccepteerd. Maar jongens die liever met poppen willen spelen?

Er is ook een ander uiterste; waarin jongens verplicht met poppen moeten spelen en meisjes verplicht met auto’s. Dat lijkt mij een overreactie. Hierin is ook geen ruimte om jezelf te zijn. Geen ruimte om te ontdekken wat jij leuk vindt, wie jij bent.

Emancipatie in christelijk Nederland

In tijdschrift De Nieuwe Koers las ik een artikel waarin werd beschreven hoe de emancipatie in christelijk Nederland achterloopt. Mannen werpen boomstammen bij mannenbeweging de 4e Musketier en vrouwen hebben sta-op-en-schitter-beauty-weekenden.
Nu ken ik vrouwen die toch echt die boomstam willen werpen. En ik, ik kan niet wachten tot het luxe wellness weekend voor mannen er is. Voor schoonmaken in de kerk en crèche worden vaak vrouwen benaderd, waarom geen mannen? Mannen worden vaak gevraagd om leiding te geven, waarom geen vrouwen? Ik ken vrouwen die meer leiderschapsgaven in hun kleine teen hebben, dan mannelijke ouderlingen in hun hele lijf. En ik ken mannen die zorg voor kinderen fantastisch vinden.

Ja, Paulus schrijft dat wij allen één zijn in Christus. (Galaten 3:28) Geen onderscheid meer. Daarom wil ik pleiten voor ruimte om passies en talenten te ontdekken. Om tot bloei te komen, zoals God(!) je heeft bedoeld. Niet als man of vrouw, maar als uniek mens.

Geschreven door

Erik Dijkstra

--:--