Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 basisprincipes voor stabiel en gezond leven

Paul Donders deelt 5 eyeopeners uit Bijbel

Waarom raakt de ene mens sneller in de put dan de ander? Heeft de ene gelovige nou eenmaal een hoopvoller karakter dan zijn buurman? Wat maakt een mens veerkrachtig?

Deel:

"Veerkracht ontwikkelen gaat niet vanzelf," zegt schrijver, spreker en trainer Paul Donders. "Zinvol omgaan met de uitdagingen, veranderingen en onverwachte tegenslagen in je leven, vraagt wel enige inspanning."

Paul

"Maar dat is niet erg," vervolgt Paul. "Waar je ook begint, weet dat elk klein stapje een beweging voorwaarts is."

Hieronder vind je 5 inspirerende basisprincipes uit de Bijbel, die de ondergrond vormen van een veerkrachtig leven.

1. De enige terugkerende verplichting: ontspannen

Ken je de tekst uit Johannes 10:10? Daar staat níet dat Jezus is gekomen om werk in overvloed te geven. Jezus zegt dat hij is gekomen om leven te geven in al zijn volheid.

Toch kent iedereen de neiging wel om zich (te) verantwoordelijk te voelen. Je wilt goed werk doen, mensen niet teleurstellen, aardig en dienstbaar zijn. Dit hoort tenslotte toch bij een goed christen?

PD-geenwerkmaarleven

Ontspannen
Laat je verrassen: Jezus wil ons juist vrijmaken van een dwangmatig leven. Hij leert ons om behalve lekker hard te werken, om ook regelmatig te ontspannen en genieten.

In de Bijbel zie je deze samenwerking van 'actie - ontspanning' vaker terugkomen. Gezond leidinggeven bestaat bijvoorbeeld uit heersen en dienen. Wie alleen maar heerst, wordt een crimineel. Wie alleen maar dient, wordt een lafaard.

Jij bent geroepen om op een gezonde bezig te zijn en op een gezonde manier te ontspannen. Maak je eigen duidelijke keuzes. Hierdoor houdt je het vol om je leven ook voor anderen in te zetten.

Praktische tip

  • Leer de kunst van het stoppen! Bepaal bij iedere verplichting of werkopdracht ook wanneer je hiermee stopt. Bijvoorbeeld 30 minuten achterelkaar doorwerken en dan een mini-pauze nemen van 5-10 minuten. Probeer dit meerdere keren per dag te doen.

2. Ga zorgvuldig met je energie om

Ken je het verhaal van Jozua en Kaleb, die voor Mozes het nieuwe, beloofde land mochten verkennen. Zij zagen het wel zitten, maar de tien andere verspieders niet, met als gevolg: Israël durfde het land niet in te gaan en dwaalde 40 jaar door de woestijn.

PD-leeftijd

Net zo sterk op je 80e
De nieuwe generatie nam Kanaän in. Let op wat Kaleb toen zei tegen Jozua: “Geef mij mijn land, want ik ben vijfentachtig en nog net zo sterk als op mijn 40e. Het is nu tijd om het door God beloofde land in te nemen!"Dat noem ik nog eens veerkrachtig leven! Genoeg energie opbouwen - en genoeg bewaren - om op oude leeftijd nog een nieuwe roeping aan te gaan. Het kan, op je tachtigste nog net zo sterk als toen je veertig was.

Praktische tip:

  • Kijk eens terug in je leven; wat zijn je talenten en wat zijn de lessen die je hebt geleerd? Bedenk aan de hand hiervan waar je over vijf jaar zou willen zijn. Wees niet bang, heb moed en vertrouwen. Ga lekker aan de slag vanuit je vertrouwen op God en geloof in een toekomst. Of je nu 15, 40 of 85 bent, je leven heeft namelijk altijd betekenis. 

3. Haast is niet handig

Veerkracht is de vaardigheid om midden in de chaos van het dagelijks leven tóch meer dan genoeg energie te ontvangen en te bewaren. In Spreuken staat een wijze les:

De plannen van de vlijtige strekken tot louter overvloed, maar wie overijlt komt zal gebrek lijden. Spreuken 21:5

Deze tekst nodigt je uit om een consequente levensstijl te ontwikkelen: deel je leven zo in, dat er ruimte en overvloed is. Prop niet steeds meer werk in weinig tijd. 

PD-Neem-tijd

Haasten = haten
De spreukenschrijver waarschuwt voor haast. Haast breekt alles af. Het woord haasten heeft dezelfde oorsprong als het woord haten. Als haasten een vast onderdeel van je leven is, laat dat zien dat je te weinig respect voor jezelf hebt.


Praktische tip:

  • Plan je dag en week niet knettervol. Doe aan een gezonde vorm van timemanagement. Bedenk bijvoorbeeld per week welke relaties en of 'projecten' je prioriteit wilt geven. ga voor een goede planning en discipline, voorkom een chaotische levensstijl.

4. Laad op bij God

Er zijn drie dingen waar wij tegenwoordig het meest gebrek aan hebben: tijd, energie en focus. Dit is begrijpelijk, het leven wordt steeds complexer. Dit maakt het nodig om heel bewust na te denken over je energiebronnen.

Waar laad jij op? Waar vind jij inspiratie en wat helpt jou om je tijd zinvol in te richten?

PD-Zon

Nieuwe kracht
In Jesaja 40:29 vind je een prachtige tekst die uitnodigt om je basisenergie te halen bij God. Hij is de bron waar je ziel tot rust komt. God helpt je om je te richten op datgene wat voor jou belangrijk is. Stel je vertrouwen dagelijks op God.

Hij geeft de vermoeide kracht, de machteloze geeft hij macht in overvloed. Jonge strijders worden moe en raken uitgeput, zelfs sterke helden struikelen.
Maar wie hoopt op de HEER krijgt nieuwe kracht: hij slaat zijn vleugels uit als een adelaar, hij loopt, maar wordt niet moe, hij rent, maar raakt niet uitgeput.

Jesaja 40:29

Praktische tip:

  • Neem iedere dag een kwartiertje tijd om op te laden bij God. Lees bijvoorbeeld een bijbeltekst, luister een muziekstuk, bidt of wees gewoon even stil. Dan zul je kunnen lopen zonder moe te worden.

5. Omarm je gebrokenheid

Er bestaan geen onbeschadigde mensen op deze aardbol. Iedereen draagt op een unieke manier eigen gebrokenheid met zich mee. Dat kan een handicap zijn, het verlies van belangrijke mensen in je leven, maar ook kwetsingen die anderen jou toegebracht hebben of dingen die je gewoon niet goed kunt.

PD-Omarm

Omarmen
De kunst van veerkracht is om je gebrokenheid te kennen, recht in de ogen aan te kijken en te omarmen. Omarmen? Ja, omarmen! Want jouw gebrokenheid is een uniek deel van jouw bijzondere levensverhaal. Daarom nodigt de Bijbel je uit:

Heft dan de slappe handen op en strekt de knikkende knieën en maakt een recht spoor met uw voeten, opdat hetgeen kreupel is niet uit het lid geraken doch veeleer genezen. Hebreeën 12: 12 -13

Ondanks, of juist mét je gebrokenheid kan je toch rechte sporen trekken. De Bijbel zegt zelfs dat je dan pas  herstel en genezing kan beleven.

Praktische tips:

  • Blijf niet zitten (wachten), ga juist op weg om vol uit te leven. Trek een recht spoor.
  • Schrijf voor jezelf een drie dingen op waarin jij gebrokenheid ervaart bij jezelf. Deel ze met een vertrouwde vriend of vriendin.

Paul Donders

Paul Donders

Foto-Paul_736e7dd15c684bc4ae0c110040866ef1

Paul Donders
Paul Donders is oprichter van coachingsbureau xpand Nederland. Xpand wil mensen, organisaties en communities ondersteunen in het ontdekken van hun waarde en ontwikkelen van hun talenten. Paul werkt als partner binnen een team van trainers dat met veel plezier het thema Veerkracht op verschillende manieren ter beschikking stelt voor bedrijven en organisaties.

Idee voor een vrouwen-dag of -avond? Vraag gerust aan bij: info-nl@xpand.eu

In 2015 is het boek Veerkracht van Paul Donders verschenen. Hierin analyseert hij wat mensen nodig hebben om niet omvergeblazen te worden door een hectisch leven. Eva-redacteur Marlies Medema heeft het boek eerder besproken.

csm_Marlies-boek-Veerkracht_2b01203899

Veerkracht – gezonder leven, beter presteren, Paul Donders, uitgeverij De Barbaar (2015), € 14,95, ISBN 978-90-49990906-0.

--:--