Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De 5 belangrijkste redenen voor jongvolwassenen om de kerk te verlaten

Deel:

De meeste jongvolwassenen tussen de 20 en 35 jaar verlaten de kerk omdat er geen goede antwoorden op levensvragen worden gegeven. Daarnaast is teleurstelling in kerkleiders ook een belangrijke reden om weg te gaan uit de kerk. Dat blijkt uit onderzoek van Lazarusmagazine.nl.

In opdracht van Lazarusmagazine.nl zijn ruim 500 lezers ondervraagd in een online enquête begin 2016. Daaronder bevonden zich 150 kerkverlaters, van wie het grootste gedeelte (102 mensen) tussen de 20 en 35 jaar oud is. De ondervraagden konden meerdere redenen aangeven waarom ze de kerk hadden verlaten en dit zijn de vijf belangrijkste:

1. Geen (goede) antwoorden op levensvragen

De belangrijkste reden om weg te gaan (deze scoorde maar liefst 54%) is dat de kerk geen (goede) antwoorden geeft op levensvragen. Onderzoeker Jorn den Hertog legt uit: ‘Een kerkverlater is vaak iemand die grote vragen stelt en op zoek is naar authenticiteit. Maar de mensen die ik ondervroeg, vertelden dat er vaak veel angst de kop op stak als ze hun vragen stelden. Twijfel en onzekerheid moesten zo snel mogelijk verdwijnen en daarom werd er met Bijbelteksten gesmeten. Terwijl deze groep eigenlijk alleen het gevoel wil hebben dat ze niet alleen staan in hun vragen. Ze beseffen heel goed dat het antwoord op de grote vragen wellicht nooit zal komen.’

2. Te weinig ruimte voor vernieuwing.

51% van de stemmen ging naar deze reden. Vernieuwing in zowel vorm als inhoud. De kloof tussen de wereld en de kerk lijkt soms te groot, de taal is te veel verworden tot jargon. Ook is er moeite met dogma’s en tradities binnen de kerk.

3. Teleurstelling in de kerkleiders

Voorbeelden daarvan zijn een oudstenteam dat je verbiedt om een relatie met een ongelovige te hebben of een jeugdleider die minder betrouwbaar is dan gedacht. Voor 44% is dit een belangrijke reden om af te haken.

4. Te weinig ruimte voor dialoog

43% geeft aan dat er te weinig ruimte in de kerk is voor een dialoog over andere meningen of met andersdenkenden.

5. Teleurstelling over hoe de kerk is omgegaan met persoonlijke omstandigheden

42% van de kerkverlaters vulde deze reden in. Een van de respondenten geeft aan: ‘Toen ik persoonlijke problemen had, werden die in de kerk bijna ontkend. Want: “het hoeft er niet te zijn, in Jezus’ naam.” Ik voelde me niet begrepen.’

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--