Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 boekentips voor mannen

Lekker lezen in de zomer

Deel:

Ben je nog op zoek naar goede boeken om deze zomer mee te nemen op vakantie, of om thuis in je achtertuin te lezen? Visie-recensent Gert-Jan Schaap geeft vijf actuele leestips voor mannen, in uiteenlopende genres.

Roman: ‘De trooster’

esther_gerritsen_de_trooster
Credits: Unsplash.

Ben je wat minder van de dikke boeken, maar houd je wel van een goed verteld verhaal? Dan is De trooster van Esther Gerritsen een aanrader. Een beknopte roman van een niet-christelijke auteur, waarin het geloof op een authentieke manier naar voren komt. 
Jacob, conciërge in het retraitecentrum, heeft een mismaakt gezicht en repareert dingen: een veelzeggend gegeven. Hij raakt bevriend met een man die zijn tegenpool lijkt, staatssecretaris Henry Loman. Die is niet gelovig en heeft een allesbehalve schoon geweten. 
Het verhaal van hun bijzondere vriendschap loopt parallel met de paasweek in het klooster. Een prachtig geschreven roman over schuld en vergeving. 

‘De trooster’, Esther Gerritsen, De Geus, 211 blz. (gebonden), € 20,99

Beeldverhaal: ‘Het achterhuis’

anne_frank_Ari_Folman_David_Polonsky
Credits: Unsplash.

Ga er maar aanstaan: het wereldberoemde dagboek van Anne Frank omwerken tot een visueel en inhoudelijk aantrekkelijke graphic novel. Dit huzarenstukje hebben Ari Folman en David Polonsky verricht. 
Het resultaat? Een indrukwekkend stripverhaal, afgewisseld met (authentieke) dagboekfragmenten. Afgezien van twee vloeken is deze mooi uitgevoerde editie van Het achterhuis een must voor iedereen die (nader) kennis wil maken met de onvergetelijke figuur van Anne Frank. 

‘Het achterhuis’, Anne Frank (bewerking: Ari Folman en David Polonsky), Prometheus, 153 blz., € 19,99

Non-fictie: ‘I’ll push you’

i_ll_push_you__nederlandse_editie_1_0
Credits: Unsplash.

Al vanaf hun kinderjaren zijn de Amerikanen Patrick Gray en Justin Skeesuck echte boezemvrienden. Helaas lijdt Justin sinds enkele jaren aan een progressieve spierziekte. Hij is inmiddels vanaf zijn nek verlamd en gebonden aan een rolstoel. Zijn band met Patrick is daardoor nog hechter geworden.
Op een dag besluiten ze het onmogelijke te gaan doen: een loodzware pelgrimstocht van bijna 800 km naar Santiago de Compostella. Idee van Justin. Als hij het aan Patrick voorlegt, zegt deze vrijwel direct: “I’ll push you” (‘Ik duw je wel’).
In Noord-Spanje verklaart vrijwel iedereen hen voor gek. Maar met hulp van medepelgrims en enorm veel doorzettingsvermogen klaren ze de klus. 
Dit boek is een page-turner, vol geloofslessen en verrassende inkijkjes in het leven van beide vrienden. Hun unieke verhaal zal geen lezer onberoerd laten. 

‘I’ll push you’, Patrick Gray & Justin Skeesuck, Ark Media, 240 blz. (gebonden), € 22,95

Boekmagazine: ‘Woestijnvaders onderweg’

woestijnvaders_onderweg
Credits: Unsplash.

In het eerste millennium was er een beweging van woestijnmonniken actief – met illustere namen als Johannes van de Ladder, Mozes de Donkere en Maria uit Egypte –, die in het Westen nauwelijks bekendheid geniet.
Auteur Mattias Rouw laat zien welke levenswijsheden en geloofsinzichten zij ons te bieden hebben (zoals dit citaat: “De fouten van een ander vallen snel op. Maar voor de ander ben jij een ander”). Dit prachtig vormgegeven magazine is bedoeld als ‘inspiratie voor nu’, zoals de ondertitel luidt. In 2015 verscheen deze bijzondere uitgave als boek. Dat werd prompt verkozen tot Theologisch boek van het Jaar.

‘Woestijnvaders onderweg’, Mattias Rouw, Brandaan, 117 blz., € 12,50

Verdieping: ‘Bij je volle verstand’

volle_verstand_keller
Credits: Unsplash.

Iedereen kent ze wel: mensen die sceptisch staan tegenover geloof. In dit nieuwe boek van Tim Keller gaat hij met hen in gesprek. Misschien geen lectuur voor op het strand, maar wel voor een stille zomeravond.
Keller nodigt seculiere sceptici uit het geloof in de God van het christendom toch eens serieus te overwegen. Hij laat zien dat het christelijk geloof de meest bevredigende antwoorden geeft op vragen rond kwesties als persoonlijke vrijheid, rechtvaardigheid en hoop. Sterk is dat hij veel seculiere intellectuelen citeert, inclusief Nietzsche.
Ook als je overtuigd gelovig bent, is dit boek zeer de moeite waard. Al was het alleen maar omdat het veel handvatten aanreikt om met sceptici in gesprek te gaan. Of omdat twijfel ook op je eigen schouder kan tikken.

'Bij je volle verstand. Een uitnodiging voor sceptici’, Tim Keller, Van Wijnen, 399 blz., € 19,95

Lees ook: 5 boekentips voor vrouwen
Lees ook: 5 boekentips voor vrouwen

Meer tips?

In Visie recenseren we elke week nieuwe titels, in allerlei genres. Daarnaast bespreken we actuele uitgaven in de Visie-boekenpodcast, ‘De eerste zin’ (onder meer hier te beluisteren of in je favoriete podcast-app). 

Beeld: Unsplash

Geschreven door

Gert-Jan Schaap

--:--