Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 dilemma’s voor Paula Schot

Wij vroegen de eerste vrouwelijke SGP-leider antwoord te geven op de volgende dilemma's

Paula Schot (27) wordt de eerste vrouwelijke SGP-wethouder. De primeur is aan de Zeeuwse gemeente Schouwen-Duiveland. Twee jaar terug, in 2018, was ze de tweede vrouwelijke SGP-lijsttrekker ooit, voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. We legden een aantal dilemma’s voor aan de, destijds nog 'hobby-politica' voor.

Deel:

1. Psalmen of Opwekking 

“Er zit zoveel in de psalmen, dus ik zing die altijd wel graag. Er worden bij ons in de kerk (de Noorderkerk in Amsterdam) meer liederen gezongen dan alleen psalmen. Dat vind ik ook prima, maar psalmen hebben altijd iets bekends voor mij. Ik ben ermee opgegroeid. Er zit een diepe, rijke inhoud in. Er zijn natuurlijk meer liederen waarin Bijbelteksten zijn verwerkt, maar bij psalmen is het altijd één op één. Dat vind ik juist zo mooi.”

2. Politiek of lesgeven 

“Deze is wel heel lastig! Ik ben natuurlijk ook opleidingsmanager, dus ik geef eigenlijk relatief weinig les. Ik geef nu Burgerschap, dus daar zit ook een beetje politiek in natuurlijk. Vandaag hebben we het bijvoorbeeld over media en social media gehad. Wat kun je ermee, wat zijn de gevolgen ervan? Maar ook: hoe beïnvloeden de media ons, wat is nep en wat niet? Ik vind het erg leuk om daar met jonge mensen over te praten. We hebben altijd een heel interactieve les. Lesgeven is gewoon m’n werk, politiek is meer een hobby. Die hobby vergt nu wel veel energie, het zijn heel volle dagen, maar ik vind het ontzettend leuk om te doen.”

3. Organen doneren of niet

“Ik sta zelf geregistreerd als orgaandonor. Dat vind ik belangrijk, want er is een tekort aan donoren. Het huidige systeem vind ik prima. Ik ben er geen voorstander dat iedereen donor wordt totdat hij of zij aangeeft dat niet te willen. Ik denk dat we orgaandonatie vanuit Bijbels-ethisch perspectief kunnen verantwoorden, maar het feit dat ik me heb geregistreerd, is vooral gebaseerd op naastenliefde.”

4. Zonvakantie of skivakantie

“Ik ga heel graag op skivakantie. Heerlijk! Maar als ik echt moet kiezen, is een zonvakantie toch ook wel heel fijn. De afgelopen jaren heb ik met mijn man een paar reizen gemaakt: naar Japan, Indonesië en Brazilië. Reizen, veel zien en doen en in andere culturen duiken: ik houd ervan. In Indonesië hadden we een lokale gids. Die vertelde niet alleen veel over het land en de cultuur, maar ook over hoe het schoolsysteem in elkaar zit, het belastingstelsel en de zorg. Heel leerzaam om daarover te praten met de mensen.”

5. Abortus legaal of niet legaal

“Ik denk dat dat leven al leven is, dat breek je niet af. Je hebt natuurlijk uitzonderingssituaties, maar dat zijn zulke kleine aantallen dat het de vraag is of we daar onze wetgeving op moeten aanpassen. Dat ligt heel gevoelig, dat besef ik. Als je tegenwoordig vindt dat abortus niet mag, word je vaak scheef aangekeken. Terwijl het leven echt iets is om bij stil te staan. Er zijn meer opties dan abortus en op dat vlak valt nog veel te winnen: andere mogelijkheden laten zien en die bespreekbaar maken. Hoe kunnen we vrouwen die onverwacht zwanger raken bijstaan bij het ter wereld brengen van hun kindje? Daarnaast zijn er ook nog voldoende mogelijkheden zoals adoptie. Dat is een mogelijkheid waar veel vrouwen niet eens over nadenken.”

Dit interview heeft plaatsgevonden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, toen Paula lijsttrekker voor de SGP was. Ze behaalde niet genoeg stemmen voor een zetel. 9 oktober 2020 werd bekend dat ze door gemeente Schouwen Duivenland is aangesteld als eerste vrouwelijke SGP-wethouder.

Lees ook: bijzonder hoogleraar Feminisme en christendom Mariecke van den Berg: “Wauw, God laat zich bevragen op Zijn wet en deze wordt aangepast als die onrechtvaardig is voor vrouwen."

--:--