Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 leuke steden in eigen land om deze zomer te bezoeken

Schilderachtige steegjes, sfeervolle winkelstraten en heerlijk koffiedrinken

Door schilderachtige steegjes struinen, kimono’s passen in hippe conceptstores, kunst kijken in een museum en een ijsje eten aan het water: voor een leuke citytrip hoef je het land niet uit. Deze leuke steden zijn zeker een bezoekje waard.

Deel:

1. Den Haag

Door alle politieke issues en A12-bezettingen zou je de Hofstad bijna willen ontwijken – maar da’s toch zonde. In het zomerseizoen is Den Haag op z’n mooist, met volle terrassen, groene parken en natuurlijk het strand. Het Binnenhof is tijdelijk gesloten vanwege verbouwing, maar gelukkig is er genoeg ander bezienswaardigs. Na een verplicht rondje Hofvijver, Bijenkorf en Passage haal je iets lekkers bij ’t Bakkertje in de Oude Molstraat en struin je door de Paleistuin. Met een beetje geluk heb je tickets geregeld voor Paleis Noordeinde, dat elke zomer een paar dagen geopend is voor publiek.

Shoppen doe je het beste aan het Noordeinde en omliggende straten. Stap daarna door naar het Zeeheldenkwartier, met leuke conceptstores en koffiezaken aan de Piet Heinstraat en de Prins Hendrikstraat – zoals WAUW, WNKL en Appeltje Eitje. Strijk daarna neer op het Prins Hendrikplein voor een drankje.

Het strand bezoeken? Skip Scheveningen en ga naar het Zuiderstrand – veel rustiger, minstens zulke fijne strandtenten en een mooie wandeling door het duinpark. Als je tijd over hebt, bezoek je het Kunstmuseum en flaneer je door de chique Frederik Hendriklaan (‘de Fred’), waar boekhandel Paagman favoriet is.

2. Nijmegen

Ook als je níet met de Vierdaagse meeloopt, is Nijmegen harstikke leuk om te ontdekken. De oudste stad van Nederland biedt een leuke mix aan historische doorkijkjes en hippe conceptstores. Wandel langs de Barbarossaruïne en de Sint Stevenskapel in het Valkhofpark, waar de Waal op de achtergrond glinstert. Een koffietje drink je in het naastgelegen Hotel Credible – blijf gerust hangen voor een potje dammen of 30 Seconds. Wie koffiemokken, plaids en kimono’s wil shoppen, zet koers richting de Stikke Hezelstraat. Het hoogteverschil in deze straat geeft een haast on-Nederlandse indruk – kun je meteen met die Vierdaagse-wandelaars meepraten.

Op de Grote Markt maak je natuurlijk een selfie op het meest fotogenieke plekje van de stad, voor de Stevenskerk, het rijtje trapgevels en De Waag. Werp ook een blik op het standbeeld van Mariken van Nieumeghen – kennen we die nog van de lessen Nederlandse literatuur? Voor een borrel kun je terecht bij Brouwerij De Hemel, een klassieker.

Bestel nu het nieuwe Eva Zomerboek!
Bestel nu het nieuwe Eva Zomerboek!

In het nieuwe Eva Zomerboek vind je nog meer leuke uittips! Ook lees je over jouw innerlijke kompas, de perfectionisme-paradox, grenzen aangeven in je relatie en zelfs een complete roman! Bestel hem nu👈🏻

3. Veere

Een behoorlijk maatje kleiner in deze rij, maar niet te missen als je in Zeeland bent: Veere. In dit stadje aan het Veerse Meer heb je meteen een vakantiegevoel. Het compacte centrum heeft alles in zich voor een middag struinen: monumentale panden, een sfeervolle markt met fotogeniek stadhuis, terrassen aan het water en bloemrijke hofjes. Loop zeker even binnen bij Oma’s Snoepwinkel in oudhollandse stijl, bekijk de zeilboten en windsurfers vanaf de Campveerse toren en plof neer voor een drankje aan de Kaai, met uitzicht op het jachthaventje.

Combineer je bezoek met Middelburg, het strand of het Veerse Meer. Tip: bij Kanoa kun je kano’s, SUP-boarden en waterfietsen huren.

4. Elburg

Ook het middeleeuwse vestingstadje Elburg is klein, maar oh zo fijn. Vroeger lag de stad aan de Zuiderzee – de botters in de haven hinten naar het rijke visserijverleden. Elburg-Vesting zou de meeste monumenten per vierkante meter tellen, en dat is geen gek idee als je door de smalle keistraten loopt. Hier wisselen bekendere winkels en boetieks elkaar af. Met altijd weer die mooie Vischpoort als decor. Over de groenrijke wallen maak je een wandeling met zicht op de monumenten en de omgeving.

Tip: bezoek Elburg tijdens een van de Vestingdagen in de zomer. Dan is er een gezellige braderie, klinkt er livemuziek door de straten en kun je meevaren met een Elburger botter. Je kunt een dagje Elburg ook combineren met Zandsculpturen Elburg of de A. Vogeltuinen in ‘t Harde.

5. Haarlem

Doe een dagje Haarlem en je snapt meteen waarom deze stad zo geliefd is. De prachtige Sint Bavokathedraal, het beroemde Frans Hals Museum, sfeervolle pleinen en winkelstraten waar je altijd wel iets leuks weet te vinden. Bij By Lima eet je een heerlijke lunch en voor een hipsterkoffie moet je bij Jules coffee & concept zijn. Kun je meteen een mooie wandeling langs rivier het Spaarne maken. Ook leuk om een rondvaart te maken, overigens.

Niet te missen in Haarlem: het Corrie ten Boomhuis. In dit huis aan de Barteljorisstraat bood de familie Ten Boom tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdak aan vele mensen die voor de nazi’s op de vlucht waren. Tijdens een rondleiding maak je kennis met het bijzondere verhaal van de Ten Booms en kun je in het kamertje stappen waar Joden en andere voortvluchtigen zich schuilhielden. Verwonderd loop je weer naar buiten.

Geschreven door

Eline van Lindenberg

--:--