Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 tips: hoe kan ik God meer ervaren?

"Een stappenplan is absurd, maar er bestaan wel tips die geloof minder lastig maken"

Een stappenplan om God meer te ervaren is absurd. Toch hebben we als gelovigen wel gemerkt dat je God meer en ook minder kunt tegenhouden. Er bestaan daarom wel tips die het je geloof wat minder lastig maken…

Deel:

Het is de oervraag van gelovigen: waarom is het zo lastig om God te ervaren? Soms is het zinnig een vraag om te draaien. Stel dat God zich gegarandeerd zou laten ervaren. Dat er dus een methode zou zijn die altijd bij hem zou werken. Hoe zou de wereld er dan uitzien?

God als automaat
Dan zou God een soort drug zijn die op bevel fijne gevoelens levert. Hij zou onvrij zijn, een automaat, die ‘moet’ produceren als wij die specifieke truc uithalen. Wij bidden en hup, het is geregeld. Wat wij ook maar vragen.

Maar wij mensen zouden ook onvrij zijn – wij zouden goddelijke-liefdesjunks zijn geworden. Want God is liefde en als dat ook maar iets betekent, is dat zo overweldigend, dat je er alleen maar meer van wilt. En als er dus een ‘truc’ zou bestaan om die liefde hoe dan ook te voelen, dan zou je die steeds vaker gaan toepassen zodat je het non-stop gaat ervaren.

Als wij Gods liefde onder controle zouden hebben, zou het Gods liefde niet meer zijn. Er is geen ‘truc’ om hem te ervaren. Er is geen stappenplan. 

En toch, we kunnen er wel íets over zeggen. Net zoals je in een menselijke relatie de liefde niet kunt dwingen, kun je er het wel verknallen of er meer voor open staan. Zo is het met God. Hier 5 tips om het omgaan met God net wat minder lastig te maken:

1. Word wakker
God omgeeft alles en doortrekt alles. We beseffen dat alleen niet. We moeten dus als ware wakker worden. Probeer je eens voor te stellen dat alles op dit moment vol is van God.

2. Herken Godsmomenten
God doortrekt dus alles voortdurend. Hij is overal aanwezig. Maar op sommige plekken en momenten dringt hij meer en dieper door. Daar wordt hij meer toegelaten. Dit kun je ‘sporen van het koninkrijk’ noemen, ‘dunne plaatsen’, of in het Hebreeuws ‘sjechinah’. In de sociale media heten het ook wel ‘godmoments’. Het helpt je geloof om die te leren aanwijzen.

3. Ook aha-momenten zijn Godsmomenten
God meer gaan ervaren is hem meer gaan herkennen en leren aanwijzen. Hij werkt ook in ‘aha-momenten’, als er opeens een inzicht daalt en je plotseling iets beseft. Dat noemen we ook wel de Heilige Geest.

4. Gebruik het woord ‘God’
Het ligt er natuurlijk aan wat je context is, maar veel gelovigen zijn huiverig geworden om überhaupt het woord ‘God’ te gebruiken, zeker bij concrete situaties. We kennen nu eenmaal te veel misbruik en soms schamen we ons er ook wel voor om over God te praten. Het kan gezond zijn het woord ‘God’ weer vaker te gebruiken. Durf gewoon eens te zeggen: ik denk dat dit iets van God was.

5. Koppel bidden aan vaste gewoonte
Bidden komt er vaak niet van. De dag is vol genoeg. Maar als je het aan een vaste gewoonte koppelt, lukt het beter: rondom het eten, in de auto, voor het slapengaan. Zeker als je het met anderen doet – medegelovigen, vrienden, een partner, kinderen.


Auteur: Reinier Sonneveld

Geschreven door

Reinier Sonneveld

--:--