Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 x een genuanceerde mening over abortus

Het abortusdebat lijkt op de een of andere manier alleen maar gepolariseerd te kunnen worden gevoerd. Toch zijn er ook andere geluiden: Marieta vond er vijf die de moeite waard zijn om even te lezen.

Deel:

Het is je vast niet ontgaan dat het debat rond abortus weer flink is opgelaaid. Hier in Nederland kwam begin dit jaar in het nieuws dat vrouwen bij abortusklinieken werden belaagd door anti-abortus demonstranten. Nederland is daarmee onderdeel van een grotere discussie die in delen van Europa en vooral in Amerika wordt gevoerd. De afgelopen tijd waren er ook wat andere geluiden te horen, die niet per se in het kamp van voor en tegen in te delen zijn.

1 Fleming Rutledge

Fleming schreef op haar persoonlijke blog een aantal kanttekeningen die zeer de moeite waard zijn. Ze is tegen abortus, maar heeft haar bedenkingen bij de ontwikkelingen in Amerika. Zo schrijft ze bijvoorbeeld: ‘Wanneer mannelijke politici, die hun plaatsen dreigen te verliezen, een extreme positie innemen tegen abortus-uitzonderingen zoals verkrachting, incest, mensenhandel (vaak wordt er overigens niets gezegd over het leven van de moeder), nodigt dat uit tot diepe scepsis over hun motieven.’

Daarnaast stipt ze aan dat de echte hulp voor moeder en kind vaak ontbreekt: ‘Ik heb geen indrukwekkende voorstellen gezien, laat staan echte maatregelen om moeders met ongewenste baby’s echt te ondersteunen.’ En Rutledge noemt nog een ander, realistisch punt: ‘Omdat er altijd abortussen zullen zijn, zijn het altijd de kansarme vrouwen die zullen lijden. Dit was vaak een beslissende factor bij diegenen die tegen abortus zijn, maar terughoudend zijn om de abortus illegaal te maken.’

Fleming Rutledge is een episcopaalse priester, theoloog en spreker. Ze schreef o.a. een toonaangevend boek over de kruisiging. 

2 Rosanne Hertzberger

Een paar dagen na het blog van Rutledge stond een column van Rosanne Hertzberger in NRC: met nuance en met een pleidooi voor de heiligheid van het leven. Rosanne schrijft: ‘Abortus zou veilig, legaal en zeldzaam moeten zijn, zoals Hillary Clinton ooit schreef. Een laatste verdrietige noodgreep.’  

3 Tish Harrison Warren

Tish valt in haar stuk op Christianity Today het -volgens haar- cliché argument aan dat ‘mensen die tegen abortus zijn (pro-lifers) alleen maar om baby’s geven tot ze geboren zijn of zich alleen maar druk maken om kinderen in de baarmoeder, en niet daarbuiten.’ Ze betoogt dat pro-lifers niet hypocriet zijn, dat het een karikatuur is die geschetst wordt en laat zien dat er juist veel christelijke organisaties zijn die zich bezighouden met de zorg voor moeder en kinderen na de geboorte.
Ze pleit in haar stuk ook voor een ‘consistente ethische opvatting van het leven, juist omdat er in de politiek al zoveel inconsistentie zit’. En die consistentie is de zorg voor leven buiten en in de baarmoeder, zonder onderscheid.

Tish is een anglicaanse priester en schrijfster van het boek Liturgie van het alledaagse.

4 Angela Denker

Angela is theoloog en journalist en kreeg tijdens haar tweede zwangerschap een miskraam. Pas na 9 weken werd duidelijk dat er geen leven was ontstaan in haar baarmoeder. Na de opties te hebben afgewogen, besloot ze dat ze een curettage wilde.
Toen ze jaren later op een conferentie van ‘Evangelicals for Life’ was, waar ze zich erg verbonden mee voelde, vroeg ze zich toch af hoe ze daar tegen haar besluit zouden aankijken. ‘Ze zeiden dat het geen beweging was met de intentie om vrouwen te shamen. Maar ik voelde me beschaamd, en ik was nog wel een voorganger en moeder van twee. Als ik me al zo voelde, hoe moesten andere vrouwen zich dan voelen?’ Haar hele stuk ‘Ik wilde pro-life zijn, maar de pro-lifebeweging stuurde me de andere kant op’ lees je hier.  

Angela Denker is een lutherse predikant en schrijver van het boek Red State Christians: Understanding the Voters who Elected Donald Trump

5 Susan Chorley

Baptistenpredikant Susan Chorley onderging zelf een abortus en deelt haar verhaal nu in kerken in Amerika. Met haar stichting Exhale wil ze een veilige plek creëren voor vrouwen om hun verhaal te doen over hun abortus, omdat ze nergens anders terecht kunnen. Dit is haar verhaal en wat ze doet:  

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Foto boven: ANP PHOTO EVERT ELZINGA Demonstranten van de pro-abortus beweging ontmoeten anti-abortus actievoerders op de Dam in Amsterdam. De foto komt uit 2008. 

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--