Ga naar submenu Ga naar zoekveld

7 manieren om je huiskring nieuw leven in te blazen

Hoera, het kerkseizoen is weer begonnen!

Aan de ene kant beviel het niks doen je prima; aan de andere kant kan je niet wachten op wat rust, reinheid en regelmaat. Zeker als het gaat om het openslaan van je Bijbel en het ontmoeten van medechristenen. Eva helpt je op weg om je huiskring na de zomer nieuw leven in te blazen.

Deel:

1. Ga speeddaten

Start de huiskring met een speeddate. Spreek elkaar drie minuten één-op-één en zet elke ronde een verrassende, grappige of boeiende (geloofs)vraag centraal. Bevraag elkaar op de verwachtingen voor het nieuwe seizoen. Zeker weten dat je meer van de ander te weten komt dan wanneer je tijdens de eerste huiskring ‘gewoon’ voorstelrondje zou doen. 

2. Geen huiskring, maar cafékring

Spreek af in een café of bar, of bij mooi weer lekker in het park of op het strand in plaats van ‘gewoon’ in de huiskamer. Of maak een wandeling en bespreek onderweg enkele vragen die de kringleider je meegeeft. Elkaar niet hoeven aankijken geeft een andere dynamiek aan je gesprekken. Je huiskring houden in een café maakt dat niemand gastvrouw hoeft te spelen en iedereen de volle aandacht bij de Bijbelstudie kan houden. Plus: jullie mogen gezien worden met jullie Bijbels in de hand!

3. Rouleer

Klinkt het idee van één kringleider beklemmend en onrealistisch? Rouleer deze rol dan binnen je huiskring. Je kunt bijvoorbeeld afspreken om allemaal een keer je favoriete Bijbelfiguur of Bijbelboek uit te lichten en daar één of meer avonden mee te vullen. Dat houdt je huiskring zeker verrassend!

4. Geen woorden maar daden

Je hoeft tijdens je huiskring niet altijd alleen maar in een rondje te zitten en te praten; je kunt ook op een actievere manier ‘de Bijbel induiken’. Wat dacht je van een avondje naastenliefde in praktijk, door bijvoorbeeld te kleuren met ouderen of een gezin in nood te helpen verhuizen? Eenmalige vrijwilligersklussen vind je via Stichting Present.  

5. Leef je in

Serveer tijdens de huiskring eens een Israëlische vijgenkoek in plaats van speculaas. Lekker met verse muntthee. Of vier met elkaar een sedermaaltijd. Als je je verschillende zintuigen gebruikt, kan een Bijbelverhaal ineens op een heel verfrissende manier bij je binnenkomen. 

6. Bijbelstudie op je scherm

Houd de Bijbels eens een avondje dicht tijdens de huiskring en bekijk met elkaar een (Bijbelse) film. Bijvoorbeeld ‘Maria Magdalena’, die je een rauwere, frisse kijk op het lijdenverhaal geeft dan veel andere films.  Bespreek de film achteraf: wat heeft het je gebracht? 

7. Samen stil

Misschien moet je je comfortzone én je spanningsboog er een beetje voor oprekken, maar het is het waard. Experimenteer tijdens de huiskring met stilte. Samen stil zijn geeft vaak een heel andere sfeer dan wanneer je alleen in de stilte bent. Laat iemand een Bijbeltekst voorlezen of luister samen een lied, waarna het voor langere tijd stil is. Iedereen kan zijn of haar gedachten laten gaan of opschrijven. Bespreek achteraf welke inzichten de stilte heeft gebracht.

Wil je nog meer inspiratie? Een bonustip om je huiskring nieuw leven in te blazen: Eva's Freedom Night! Kijk hier voor meer informatie over de gratis kit die je kunt aanvragen.

Lees ook: ‘Mijn droom is een kerk in de gevangenis’

Geschreven door

Charlotte van Egmond

--:--