Ga naar submenu Ga naar zoekveld

7 tips van gedragscoach Inez Petter voor meer rust in jouw agenda

'Nietsdoen is een werkwoord'

Rennen, springen, vliegen, vallen, opstaan en weer doorgaan. Inez Petter weet er alles van, maar dan vooral waarom dat níet werkt. Petter is gedragscoach en spreker. Eén van haar expertises is timemanagement. Zij geeft jou in dit artikel 7 praktische tips om meer rust in te bouwen in je dagelijks leven.

Deel:

“Mijn man is ernstig ziek geweest. Ik koos er bewust voor om in die tijd hulp in te schakelen. Andere mensen kookten voor ons. De uren tussen 5 en 6 werden daardoor parelmomentjes voor mij. Dan kon ik even niks doen. Zo had ik alle aandacht voor de verhalen van mijn kinderen of tijd om naast het bed van mijn man te zitten.”

Zo bewust in het leven staan was niet altijd Petters’ realiteit: “Carrière nastreven, hard werken op nummer 1; ik was ook zo’n type. Ik dacht dat alles moest. Tot ik 30 was en mijn lijf zei: ‘Dit gaat zo niet goed.’” Volgens Inez Petter vraagt niets doen wel iets van je: “Het is een werkwoord, iets dat je actief moet doen. Mijn agenda zit soms ook behoorlijk vol. Dan grijp ik in en plan ik rustmomenten.”

Inez’ tips voor jou om bewust te kiezen voor niets doen

1 | 'Moeten' komt van buiten

"Besef dat het idee dat je altijd iets móet doen van buitenaf komt. Wij mensen zijn gemaakt om te werken, te leven én te rusten. Zo houden we onszelf fysiek, mentaal en geestelijk gezond. We hebben afgelopen decennia elkaar geleerd dat presteren het hoogste goed is. We zijn elkaar daarop zelfs gaan afrekenen. Het is niet gek dat we verlangen naar rust en even niets doen."

2 | Start de dag goed

"Wie of wat voedt jou? Welke dingen die je moet doen? Social media, vrienden, ouders, druk van studie of werk? Weet dat de grote leugen van deze tijd is: als het niet lukt, ligt het aan mijzelf. En als ik niet voldoen aan ‘de norm’ dan ben ik een loser. Start je ochtendritueel zónder mobiel. Koop een wekker in plaats van je mobiel te gebruiken. Sta op, verzorg jezelf, kleed je aan, ontbijt, lees uit de Bijbel of bid. Het eerste half uur zonder mobiel is een vorm van nietsdoen en een start bij de belangrijkste basis: God. Zo kan je even helemaal ‘zijn’ en contact maken met jezelf. Je maakt ruimte om Zijn liefde te ontvangen."

3 | Sta stil bij jouw waarden

"De leugen van deze tijd houdt ons gevangen, ga het omdraaien en vraag jezelf af: 'Wat zijn mijn waarden?', 'Welk type ben ik?' en 'Waar verlang ik naar?' Sta hier eens bij stil. Besef dat we doorjakkeren in de wereld van de algoritme fuiken, die ons continue leugens vertellen. Die algoritmes hebben niets met onze eigen persoonlijkheidsvoorkeuren, waarden en gevoelens te maken. Ze zijn ontworpen om ons elke minuut een beloningsgevoel te geven. Alleen doet dat helemaal niks met onze ziel, hart, geest en lijf. We raken verstrikt en voelen ons naderhand gaar en somber."

4 | Durf te voelen

"We zitten allemaal veel teveel in ons hoofd. Ons lijf geeft veel signalen af. Moe zijn, vaak met een vol hoofd op de bank hangen, buikpijn, continue spanning ergens in het lijf, chaotisch gevoel, van hot naar her rennen op je werk, kribbig doen tegen je partner, want je irriteert je vaak. Het zijn allemaal signalen die vertellen: tijd om rust in te bouwen!"

5 | Leer surfen op de golf

"Durf te kiezen. Het leven is als een golf die elke dag op ons afkomt. We proberen altijd maar zo snel mogelijk te zwemmen om het bij te houden. We willen het liefst alle golven voor zijn. Dit is een uitputtende opdracht. Niet voor niets ervaren veel mensen (werk)stress. Ga leren surfen óp de golf! Kijk welke golven je wel en niet gaat pakken. Plan een extra moment van rust in je agenda als het mooi weer is. Lunch buiten op een bankje. Draai op een zonnige dag de was en sta een paar minuten gewoon even helemaal stil op je balkonnetje. Adem en ga je lijf voelen."

6 | Je agenda is jouw vriend

"Gebruik je agenda als je vriend. Deel je week realistisch in. Laat de agenda voor je onthouden, dus zet alles wat je wilt doen erin. Ook de ‘O ja, die wil ik nog even bellen’-actie. En ga dan je week bekijken: 'Wanneer heb ik rust?' en 'Is er een white space-moment dat ik even helemaal niets hoef te doen?' Zet daar een kruis en maak er jouw heilige tijd van."

7 | Focus op één ding

"Als we niets doen, kan er nog van alles door ons hoofd vliegen. Irritant toch? Laat de gedachten als wolken komen. Zeg ‘hallo’ en daarna focus je steeds op één ding: de bloemen in de tuin, je ademhaling of ga met je gedachten naar je buik. En wanneer je in God gelooft, kan je elke nieuwe gedacht die oppopt ook bij Hem brengen."

Meer weten over nietsdoen?

Auke de Wit, één van de teamleden van het EO-platform Hoedan, organiseert op 4 april een evenement over dít thema: de edele kunst van het niets doen. Naast Inez Petter, zijn ademcoach Jan Verduijn en filosoof Fleur Jongepier van de partij om met twintigers in dit thema te duiken. Dus: ben óf ken jij een drukke twintiger die meer wil leren over dit thema? Dan hoef je nog maar één ding te doen: koop een ticket óf geef die tip aan een twintiger in jouw omgeving.

Hoedan-event: data, locatie & tickets

  • Datum: 4 april
  • Tijd: Inloop 19.00 uur, start 19.30 uur
  • Locatie: De Zalen van Zeven in Utrecht
  • Prijs: 12,50 euro
  • Bestel jouw ticket(s) op deze pagina.
--:--