Ga naar submenu Ga naar zoekveld

7 vragen aan Don Ceder

Hoe maakt hij verbinding in corona-tijd?

Advocaat Don Ceder is zaterdag te gast in De Nachtzoen. In deze tijd is het lastig om bij elkaar te komen en iets te vieren. Hoe vindt hij als ‘gangmaker’ toch verbinding in coronatijd?

Deel:

1. We raken in deze tijd de verbinding op allerlei manieren kwijt. Hoe geeft jouw nachtzoen ons weer hoop?

“Kijk niet naar wat niet kan, maar naar wat wél kan. De vooruitzichten zijn somber. Deze winter gaan meer mensen te maken krijgen met depressie en eenzaamheid. Ik denk dat het belangrijk is dat we er niet vanuit gaan dat het goed gaat met de ander. Juist nu moeten we naar elkaar omzien, al is het digitaal. Ook naar die mensen van wie je verwacht dat ze zelfredzaam zijn, omdat het altijd wel goed met ze ging.”

2. Wat wilde je als kind worden?

“Ik wist het niet precies. Ik zei altijd ‘wereldleider’, als grapje. Ik verkeerde in de veronderstelling dat ‘wereldleider’ een baantje was waarbij je op meerdere gebieden het verschil kon maken. Er zijn nu nog steeds mensen die me daar weleens gekscherend aan herinneren. Maar het zegt wel iets. Ik heb verschillende interesses; die veelzijdigheid voelde ik als kind al aan. Met dit antwoord ontweek ik een beetje dat ik het nog niet zo goed wist.”

3. Met wie zou je een dagje willen ruilen?

“Met de president van Amerika. Dan zou ik toegang hebben tot geheime informatie van de afgelopen eeuw. Als liefhebber van wereldgeschiedenis zou ik het interessant vinden om te onderzoeken wat er tijdens een aantal wereldgebeurtenissen achter de schermen heeft plaatsgevonden.”

Vaak ben ik heel enthousiast, maar ik heb gelukkig ook mensen om me heen die me de andere kant van de medaille laten zien

4. Wat is je meest onhebbelijke gewoonte?

“Ik ben een rasoptimist en dat is positief. Maar soms neem ik daardoor wat risico’s waarvan ik achteraf denk: dat was niet per se nodig. Vaak ben ik heel enthousiast, maar ik heb gelukkig ook mensen om me heen die me af en toe de andere kant van de medaille laten zien.”

5. Wat doe je op je eerste dag als baas van Nederland?

“Ik zou een beleidsverandering doorvoeren in de manier waarop we met schulden omgaan. Veel mensen zitten in een uitzichtloze situatie waar ze gewoon niet uit kunnen komen. Die mensen wil ik perspectief teruggeven, mocht dat in één dag mogelijk zijn.”

6. Wat neem je mee als je huis in brand staat?

“Mijn laptop en telefoon. Ik heb wel een goed gevoel voor nostalgie, dus ik hecht aan foto’s van familieleden, juist van degenen die er niet meer zijn.”

7. Wat is je favoriete Bijbelverhaal?

“Dat verandert per seizoen. Deze periode ben ik veel bezig met het volk Israël dat van Egypte naar het beloofde land wordt geleid. Het is een universeel verhaal over bevrijding en Gods leiding, dat grijpt me wel aan.”

Personalia
-    31 jaar
-    Advocaat, spreker, gelegenheids-dj en docent
-    Werd door zakenblad Forbes geselecteerd voor de ‘30 under 30 Europe’, wegens zijn innovatieve aanpak van schulden en armoede
-    Gemeenteraadslid van Amsterdam (ChristenUnie)
-    Staat op plaats 4 van de CU-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen 

W donceder.nl 

Don Ceder's Nachtzoen is te zien op zaterdag 21 november om 0.35 uur, op NPO 2 

Tekst: Lars Jacobusse 
Beeld: Calvin Ceder

Kijk hier de Nachtzoen met Don Ceder terug:

--:--