Ga naar submenu Ga naar zoekveld

75 jaar Indonesië

Blog van Jeroen Snel

Dat Willem-Alexander en Máxima een staatsbezoek zouden brengen aan Indonesië hing al een tijdje in de lucht. In mijn ogen is het altijd een voorteken als premier Rutte een land bezoekt. En de laatste tijd was hij een paar keer in Indonesië geweest, als een soort kwartiermaker die een staatsbezoek in de week legt.

Deel:

En deze week is het zover: van dinsdag tot en met vrijdag bezoeken onze koning en koningin Indonesië. Een interessant bezoek, want het land bestaat dit jaar 75 jaar. In 1945 riep Indonesië de onafhankelijkheid uit, maar Nederland legde zich daar pas in 1949 bij neer. Dat we juist nu een staatsbezoek afleggen, is een teken dat Nederland die 75 jaar onafhankelijkheid accepteert.

Beatrix deed hetzelfde in 1995, toen Indonesië vijftig jaar bestond. Maar destijds voelde je dat het allemaal gevoelig lag, dat zie ik ook als ik de beelden van dat bezoek terugkijk. Het lag toen allemaal nog verser in het geheugen. Willem-Alexander en Máxima zijn van een nieuwe generatie, net als veel Indonesiërs. Daardoor merk je dat de spanning minder is. Het eerste programmapunt van het staatsbezoek is een kranslegging op het Indonesisch ereveld Kalibata in Jakarta, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van oorlogen en in het bijzonder de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949). Een mooi gebaar!

Beeld: ANP

Geschreven door

Jeroen Snel

--:--