Ga naar submenu Ga naar zoekveld

75 jaar vrijheid in Westerbork: 'Ik hoor hem nog schreeuwen'

Drieluik 'Zin, Zout en Zegen'; zondag, 19.00 uur, NPO Radio 5

Deel:

EO-presentator Petra de Joode is de komende drie zondagen in Westerbork. In de eerste aflevering van een radiodrieluik ontmoet ze Frits Pronk. Hij vertelt in Zin, Zout en Zegen hoe aangrijpende gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog hem gevormd hebben. 

"Het is nu 75 jaar geleden dat mijn oom Rieks is vermoord door de Nederlandse SD," vertelt Frits Pronk zondagavond in Zin, Zout en Zegen. Hij staat precies op de plek waar het gebeurde en is zichtbaar aangedaan. "Hij was actief verzetsman, evenals mijn vader. Ik heb het meegemaakt en hoor hem nog gillen en schreeuwen, bij zijn verhoor op de deel."

(Tekst loopt door onder de foto.) 

75 jaar vrijheid Westerbork
Frits laat Petra alle herdenkingsplekken zien.

"Later kwam het bericht dat hij was doodgeschoten, met een heel magazijn uit een vuurwapen vanaf een meter afstand," zegt Frits tegen Petra. Samen lopen ze vanuit de kerk naar de plek waar hun boerderij stond. Ze staan stil bij herdenkingsplekken en praten over wat het leven Frits, samen met zijn geliefde Lotty en hun gezin ook aan goeds gebracht heeft.

Luister nu al naar 'Zin, Zout en Zegen'

Zondagavond zendt de EO het eerste deel van dit drieluik uit via NPO Radio 5. Maar je kunt hier ook alvast luisteren naar de uitzending vanuit Westerbork

Voor de kerkdienst gaan we naar de mooie Stefanuskerk in Westerbork waar de dienst wordt geleid door dominee Melle Leffers. De predikant verbindt de thema’s van Jezus Christus, Zijn onderdrukking en lijden, donker en licht, verzet en overgave met die van Dietrich Bonhoeffer.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

75 jaar vrijheid Westerbork Zin, Zout en Zegen
Dominee Melle Leffers preekt in de Stefanuskerk in Westerbork.

Tijdens zijn gevangenschap schreef deze theoloog en verzetsstrijder brieven, gedichten en gebeden. Op 9 april was het 75 jaar geleden dat Bonhoeffer werd geëxecuteerd, vlak voor de bevrijding.

'Zin, Zout en Zegen': 75 jaar vrijheid in Westerbork

In deel 1 van een drieluik over 75 jaar vrijheid in Westerbork spreekt Petra de Joode met Frits Pronk. Samen luisteren ze in de Stefanuskerk naar de preek van dominee Melle Leffers.

Zondag 19 en 26 april, en 3 mei, 19.00 uur, NPO Radio 5

--:--