Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kennismaken met boswachter Jelle

Jelle uit Utrecht

Jelle Bais is boswachter bij Staatsbosbeheer. Voor Nederland Plant Bomen laat hij de aankomende maanden alle mooie natuurgebieden en bossen zien die de provincie Utrecht te bieden heeft. Maar eerst maken we kennis met Jelle...

Deel:

Wat wilde je vroeger worden?

"Ik wilde boswachter worden! Dat weet ik nog precies, het was september en ik was 8 jaar. Ik was met vriendjes in het Ommerbos. We hadden een hut gebouwd en ik mocht daar met mijn vriendjes blijven slapen. Ik weet nog dat ik tegen een boom op een heuvel zat... Ik zag van alles! Een hert, een wielewaal en een vos! Nu weet ik dat dat hert eigenlijk een ree was en de wielewaal was eigenlijk een zanglijster... Maar goed, het was prachtig! We mochten van onze ouders in de hut slapen, maar onder één voorwaarde; de boswachter mocht ons niet zien, want dan zouden onze ouders een fikse boete krijgen. Nou, die boswachter reed de hele avond langs natuurlijk; spannend was dat! Achteraf bleek dat onze ouders de boswachter hadden ingelicht en dat hij alleen maar van een afstandje een oogje in het zeil hield. Ze zaten allemaal in het complot! Maar als ik aan die nacht denk, dan is daar mijn liefde voor de natuur begonnen... Later heb ik nog wel eens gedacht om politieman te worden of schaapsherder, maar uiteindelijk heb ik de stap nooit gezet. Ik merk toch dat boswachter gewoon mijn beroep is."

Op welke momenten denk je; hierom ben ik boswachter!

"Als ik zo tegen de avondschemering door het bos en dan loop en dan een das zie! Of ik kom het bos in en er steken net op dat moment reeën over, die vervolgens rustig doorgrazen, dat is echt geweldig! Als ik een rotdag heb, dan ga ik even het bos in, dan weet ik dat het goedkomt. Als ik in de vroege ochtend buiten een kopje koffie drink en ik hoor iedereen de auto starten om naar het werk te gaan, dan weet ik dat ik echt een prachtig beroep heb. Ik denk maar zo; als ik de vogels in het voorjaar niet meer hoor zingen, dan moet ik wat anders gaan doen. Maar dat is gelukkig nog lang niet het geval!"

Wat is nou typerend voor het bos van Utrecht?

"De Elsterkop is heel bijzonder. Je waant je er gewoon in het buitenland! Het is even een klim, maar als je dan boven bent, kijk je gewoon boven de boomtoppen uit. En dat gewoon in Utrecht!"

Wat doe je graag in je vrije tijd? 

"Ik ga dan ook het bos in! Maar dan ga ik naar een ander bos, dan ga ik lekker naar Drenthe of zo. Ik ga niet naar ‘mijn eigen’ bos, want dan blijf je aan het werk. Er is altijd wel wat te doen. Ik ben al 30 jaar boswachter, waarvan 28 jaar in dit gebied; de meesten kennen me inmiddels wel. In mijn vrije tijd ga ik daarom naar een ander mooi natuurgebied."

Plant een boom
Plant een boom

Nieuw bos in elk van de 12 provincies: draag ook jouw boompje bij aan een groener Nederland. Samen zorgen we voor schone lucht en een gezonde leefomgeving!

--:--