Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kennismaken met boswachter Mirjam

Mirjam uit Brabant

Mirjam Wouters is boswachter bij Staatsbosbeheer. Voor Nederland Plant Bomen laat zij de aankomende maanden alle mooie natuurgebieden en bossen zien die de provincie Brabant te bieden heeft. Maar eerst maken we kennis met Mirjam...

Deel:

Wat wilde je vroeger worden?

"Ik weet nog dat ik niet kon kiezen! Ik wilde bioloog, kleuterjuf of illustrator worden. Ik ben op elke opleiding gaan kijken, heb me voor alle drie de opleidingen ook aangemeld, en heb uiteindelijk besloten om tuin en landschapsinrichting te gaan doen! Heel wat anders, maar toch een beetje de combinatie van alle drie.  

Ik heb 11 jaar bij een ingenieursbureau gewerkt, als ontwerper van buitenruimtes. Ik heb van alles ontworpen; van speelplekken tot woonwijken tot golfbanen. Ik vond dat heel leuk om te doen, en het is ook oneindig interessant, maar miste het toch ook een beetje om mensen, met name kinderen te enthousiasmeren op een avontuurlijke manier. Daar komt toch het ‘jufigge’ naar boven.  

Ik ben drie dagen per maand vrijwilliger bij ‘het Bewaarde Land’ geworden, en daar ging ik met kinderen uit steden de natuur in. Het was letterlijk zo dat ze op dag één niet op de grond durfden te zitten, en op dag drie waren ze in bomen aan het klimmen! Dat heb ik negen jaar gedaan, met veel plezier. Toen werd ik moeder en dacht ik: ik moet gaan kiezen, want ik doe nu alles ‘half’. Nou ik heb voor de natuur gekozen en geen moment spijt gehad! Boswachter zijn is geen baan, het is een avontuur."

Op welke momenten denk je; hierom ben ik boswachter!

"Afgelopen winter was ik met een club mensen in mijn werkgebied. Terwijl we aan het wandelen waren vertelde ik over het gebied en ik hoorde gewoon de kwartjes vallen! De groep ging doorvragen en helemaal mee in mijn verhaal. Ze waren heel betrokken en er ontstaat dan een wisselwerking, dat vond ik zo mooi. Daar doe je het voor. 

Of als we een natuurwerkdag organiseren en mensen zijn lekker actief buiten aan de slag en komen bij wijze van met de takjes in hun haar terug en vertellen hoe leuk ze het hebben gehad en hoe leuk ze het vinden om bij te dragen... Dat soort momenten."

Plant een boom
Plant een boom

Nieuw bos in elk van de 12 provincies: draag ook jouw boompje bij aan een groener Nederland. Samen zorgen we voor schone lucht en een gezonde leefomgeving!

Wat is nou typerend voor het bos van Brabant?

"Het zijn in Brabant niet de uitgestrekte bosgebieden zoals je ziet op de Veluwe en in Drenthe. Het zijn de bosgebieden in het cultuurlandschap die mensen al eeuwenlang voor allerlei doeleinden gebruiken. De natuur en cultuur is hier verweven. Er is geen harde bosrand, maar dorpen, steden en het landschap loopt heel geleidelijk in elkaar over. Er is veel diversiteit qua natuur en in welke stad je ook woont, er is altijd verschillende natuur dichtbij! Je kan kiezen waar je naartoe wil."  

Wat doe je graag in je vrije tijd? 

"Ik ben in een weekend toch zeker wel 50% buiten in de natuur. Ik hou ook van een dagje Amsterdam, of een koffie op het terras, maar ik wil ook altijd wel even een koude neus halen. Buiten sporten: hardlopen of bootcampen en als het winter is en het kan, dan mag ik graag schaatsen."

--:--