Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Aad van de Sande

Week van Gebed

Voorafgaand aan de Week van Gebed 2008 wordt op 19 januari de Nationale Gebedsdag gehouden. In diverse grote steden zijn bijeenkomsten, en evangelist Aad van de Sande (69) spreekt in de Martinikerk in Groningen.

Deel:

Het thema van de Week van Gebed is ‘Bidden met open handen’. Waar spreekt u over?
“Psalm 24 raakt mij altijd enorm en zal de basis van mijn toespraak zijn. De vraag in dat gedeelte is wie mag opklimmen tot God. Mensen met reine handen en een zuiver hart. Heel duidelijk staat er dan bij in de NBG: ‘En die zal van de Here een zegen wegdragen.’”

Een leven zonder gebed is een leven...?
“zonder inhoud. Gebed is mijn hele leven en dat begint ‘s ochtends vroeg al als mijn vrouw Lidy en ik ieder afzonderlijk de dag met Hem openen. We willen eerst een boodschap van God ontvangen, voordat we elkaar spreken of allerlei andere boodschappen op ons af krijgen.”

Is de hemel ook wel eens stil?
“Soms wel, maar dan heeft God een duidelijke reden, en dat ervaar ik als positief. Soms moeten we in vertrouwen stil afwachten wat Hij gaat doen; iets waar ik door de ziekte en het overlijden van mijn eerste vrouw flink in ben getraind. Samen gingen we door een lijdensweg van dertien jaar, waarvan zij acht jaar comateus en volkomen gehandicapt was.”

Speelt de krant een rol in uw gebedsleven?
“Ik volg het nieuws dagelijks. De kranten staan mijns inziens momenteel te vol met berichten over de homobeweging. Ik heb het erg op mijn hart om daarvoor te bidden.”

Welke droom had u op uw zestiende?
“Ik was toen hard op weg om van honkbal mijn werk te maken. Sporten was mijn alles, zelfs mijn afgod. Daar kwam echter een einde aan door mijn bekering. God nam het verlangen in mij weg om alleen voor de sport te leven. Natuurlijk betekent dit niet dat ik tegen sport ben!”

Hoe blijft u in conditie?
“Met die conditie valt het wat tegen, hoor. Ik wandel graag met mijn vrouw in het bos, maar daar houdt het mee op. Wel kan ik nog altijd merken dat ik vroeger veel heb gesport.”

Wordt u makkelijk boos?
“Ik ga conflicten zeker niet uit de weg, maar toch krijg je me niet snel boos. Wanneer wel? Als ik schijnheiligheid bespeur of als volwassenen zich vergrijpen aan kinderen. Dat laatste maakt me zelfs woedend.”

Welk boek heeft recent veel met u gedaan?
“Door het lange ziekbed van mijn eerste vrouw, heb ik de leefregel: God kan alles wat Hij wil, maar God wil niet alles wat Hij kan. Die gedachte kom ik ook heel sterk tegen in het boek Kan God mij genezen? van Ron Dunn.”

U bent al heel lang betrokken bij het EO-radioprogramma ‘Ik zou wel eens willen weten’. Waarom?
“Ik beleef erg veel vreugde aan dit programma, anders houd je het ook geen drieëntwintig jaar vol. Mede hierdoor heb ik ook veel contacten in reformatorische kringen gekregen.”

Tekst: Maarten Nota
Foto’s: Gert-Jan van der Tuuk

De keuze van Aad

Krant: Reformatorisch Dagblad
Boek: Deadline, Randy Alcorn
Muziek: Bill en Gloria Gaither
Website: Online-bijbel.nl

--:--