Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Aafke Romeijn: ‘Ik kan me niet conformeren’

In deze aflevering van Levensbepalend is schrijfster, columnist en muzikant Aafke Romeijn te gast. In dit gesprek vertelt Aafke over goed advies dat ze kreeg van een leraar Nederlands, over waarom ze ooit stopte op het conservatorium en over de ontmoeting met haar man Bram. Ook vertelt Aafke waarom ze opnieuw is begonnen met het lezen van de Bijbel.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

'Ik trok me liever terug'
Aafke werd geboren in 1986 in Overasselt, een dorpje vlakbij Nijmegen. Ze heeft twee zussen en twee muzikale ouders. Haar vader is klarinettist en haar moeder is dirigent. Zelf leert ze piano en harp als kind. Ook de liefde voor schrijven ontwikkelt ze al vroeg. ‘Ik vond spelen best ingewikkeld, ik trok me liever terug’, vertelt Aafke over haar jonge jaren.


Advies van een leraar
Aafke vertelt dat ze als zes boeken heeft geschreven. Gewoon om te oefenen. Belangrijk voor haar was Nederlands leraar Martijn de Bont. Hij las een van die eerste boeken. Moedigde Aafke vooral aan om door te schrijven en raadde haar aan vooral ook korte verhalen te schrijven.

Stoppen op het conservatorium
Naast het schrijven was er nog iets anders belangrijk voor Aafke: muziek. Na de middelbare school studeerde ze Nederlands en ging ze naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar ze compositie studeerde. Ze maakte deze studie niet af want na verloop van tijd voelde ze zich toch niet thuis in deze omgeving waar atonale muziek de boventoon voerde. En dat terwijl Aafke ook steeds meer bezig was met popmuziek. ‘Ik kan me niet conformeren’, vertelt ze. Ze ziet deze eigenschap soms ook als tekortkoming.

De Bijbel lezen
Voor de komende periode heeft Aafke zich voorgenomen om opnieuw de Bijbel te gaan lezen. Ze was er ooit in begonnen maar kwam er maar niet doorheen. Haar Vlaamse man Bram gaf haar het advies eens met de evangeliën in het Nieuwe Testament te beginnen. Aafke zegt: ‘Als het gaat over omgaan met teleurstelling of verlies. Daar biedt wetenschap en humanisme geen bevredigend antwoord.’


Over de podcast Levensbepalend

Elk mens komt in zijn of haar leven momenten tegen die van grote invloed zijn. Kantelpunten, levensbepalende momenten die het leven daarna voorgoed kleuren; een studie, een huwelijk, een scheiding of de dood van een geliefde. In de podcast Levensbepalend gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met mensen over deze bijzondere momenten. Wil je meer afleveringen horen? Luister hier alle afleveringen via de website van NPO Radio 5.


--:--