Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Actrice Olga Zuiderhoek te gast in 'De Kist':

'Is het wel leuk om mensen na hun dood terug te zien?

Wordt het daarboven langzamerhand gezelliger dan hier? Actrice Olga Zuiderhoek aarzelt daarover. Ze is er niet zeker van of het wel leuk is om mensen in het hiernamaals terug te zien: “Ik moet er niet aan denken om na mijn dood overhoord te worden.”

Deel:

“Willem is dood.” Die woorden kreeg actrice Olga Zuiderhoek (1947) aanvankelijk niet over haar lippen. En al helemaal niet zonder te huilen. Het overlijden van haar levenspartner Willem Breuker, componist en saxofonist, voelde dan ook als een amputatie. Ruim zeven jaar later heeft Olga naar eigen zeggen nog altijd een beetje verkering met Willem. “Hij komt alleen vanavond niet meer thuis.”

Praten over de dood

Volgens Olga is het een goede zaak dat er meer openheid rondom de dood is ontstaan. Daardoor is er minder eenzaamheid. Toen haar eigen moeder op jonge leeftijd aan kanker overleed, werd er nog niet hardop over de dood gesproken. Olga dacht er ‘s nachts altijd over om de volgende morgen naar haar moeder toe te aan en gewoon te zeggen: ‘Mam, ik weet wat je hebt en dat je doodgaat.’ Maar ze heeft het niet gedurfd. Later hoorde ze dat haar moeder wel met haar beste vriendin over haar ziekte en dood had gesproken. Tegen haar kinderen heeft ze hier nooit iets over gezegd, omdat zij er volgens haar nog niet rijp voor zouden zijn om dat aan te kunnen.

Overgaan naar het hiernamaals

Over het hiernamaals zegt ze tegen presentator Kefah Allush: “Ik moet er niet aan denken dat daar een tafel is waar iedereen gezellig zit te praten, dat ik daar dan ook moet aanschuiven en dat ze me dan gaan overhoren over wat ik na hun dood over hen gezegd heb. Veel mensen zeggen dat het leuk zou zijn dat we iedereen terugzien. Maar ik weet niet of dat wel zo leuk is.”

Bekijk de uitzending terug via NPO Start

--:--