Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ademcoach Barbera: 'Ik heb de kracht van adem ontdekt'

Creëer meer rust met ademhalingsoefeningen

Dag in dag uit had Barbera Hendriksen (37) last van vermoeidheid, hoofdpijn en een heleboel andere lichamelijke klachten. In haar lange zoektocht naar ontspanning ontdekt ze de kracht van adem en ademhalingsoefeningen. Inmiddels heeft Barbera een eigen praktijk als ademcoach en natuurvoedingsdeskundige en helpt ze vrouwen meer rust te creëren in hoofd en lichaam.

Deel:

Hoofdpijn, spierpijn, weinig slaap, hyperventilatie en paniekaanvallen. Een kleine greep uit de klachten waar Barbera jarenlang mee rondliep. “Ik zat thuis en kon niet meer werken. Ik had 24/7 hoofdpijn en was altijd moe. Eigenlijk deed alles in mijn lijf zeer. Elke dag was ik aan het overleven, terwijl ik het liefst weer mee wilde doen met de maatschappij, maar ik wist niet hoe. Ik ging naar verschillende psychologen en allerlei andere therapeuten om te ontdekken waar de oorzaak lag. Mijn leven was eenzaam. Ik voerde een strijd in mijn eentje en de ander begreep het niet.”

‘Elke dag was ik aan het overleven’

Barbera gooit op een gegeven moment het roer om wat betreft haar levensstijl en stapt over op natuurvoeding. Hoewel ze zich stukken beter voelt en veel klachten in het begin zelfs helemaal weg zijn, komen sommige klachten op een gegeven moment toch regelmatig terug. Ze komt in aanraking met een ademcoach en besluit een aantal ademsessies te volgen. “Daarbij kwam ontzettend veel emotie en spanning los. Al die jaren dat ik niet fit ben geweest, alle rottigheid, kwam eruit. Ook voelde ik opeens duidelijk waar mijn lichaam de spanning had opgeslagen. Ik had nooit eerder ervaren dat je zo permanent kunt ontladen en daardoor zo enorm kan ontspannen.”

‘Door vaker pauze te nemen ervaar je meer rust’

De impact van de ademsessies is groot en Barbera verandert in een ambitieuze vrouw vol levenslust. “Ik kan nu veel beter mijn eigen grenzen aangeven en rust inplannen, zonder dat ik me daar schuldig over voel. Ik ben in rustiger vaarwater gaan varen. Ik had altijd dat opgejaagde gevoel, het gevoel dat je heel veel moet doen en alsof er iets ergs gebeurd is. We staan altijd maar ‘aan’ en alles gaat zo gehaast. Door vaker pauze te nemen ervaar je meer rust voor de tijd die volgt. Het is een stukje investering in jezelf.”

Ademsessies

Barbera besluit zich, naast haar werk als natuurvoedingsdeskundige, op te leiden als ademcoach. In haar praktijk Bewust Beter helpt ze vrouwen die burn-outklachten hebben. “Vrouwen hebben vaak een heleboel spanning in hun lijf, waardoor ze een hele riedel aan klachten krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en hyperventilatie. Dat komt voort uit alles wat ze in hun leven, van geboorte tot het heden, hebben meegemaakt. Dat kunnen grote trauma’s geweest zijn, maar ook kleine dingen, bijvoorbeeld dat je vroeger een keer hard gevallen bent en je moeder zei: ‘Hup, meekomen.’ De pijn kon je op dat moment niet verwerken. Zolang er een bepaalde spanning is en we er geen aandacht aan besteden, zet die onverwerkte spanning zich op diep celniveau in ons lichaam vast.”

‘Veel van de vrouwen die bij mij zijn geweest veranderen van baan’

Om deze onverwerkte spanning naar boven te halen, voert Barbera bij deze vrouwen vaak ademsessies met de zogenaamde Verbonden Ademhaling-techniek uit. Hierbij moet je actief in- en uitademen zonder pauzes. Een intense sessie, waarbij alle onderdrukte emoties en spanningen naar boven komen. “Door het actieve ademhalen kom je de spanningsbronnen op dat diepe celniveau tegen, die door de beweging en grote hoeveelheid zuurstof loskomen. Ik zie dat de vrouwen dusdanig ontladen en een bepaalde last kwijtraken, waardoor ze alleen al anders uit hun ogen kijken. De wereld om hen heen voelt lichter aan, hun lichamelijke klachten nemen af en de stress vermindert. Veel van de vrouwen die bij mij zijn geweest veranderen zelfs van baan.”

Christelijke ademcoach

In haar werk als ademcoach vindt Barbera het belangrijk te benoemen dat ze christen is. “In mijn zoektocht naar ontspanning zocht ik vaak hulp bij alternatieve therapieën. Ik ontdekte dat daar veel occulte zaken werden uitgevoerd, zoals Reiki of hypnose, waar ik veel afstand van wil bewaren. Ik wil in mijn werk mijn vertrouwen op God uit kunnen spreken: ik vertrouw op Hem, dus ik leg de problemen van mijn klanten in Zijn handen.”

Ademhalingsoefeningen

Wil jij met je ademhaling aan de slag en meer rust creëren? Barbera heeft voor jou vier handige oefeningen op een rijtje gezet die je gemakkelijk uit kunt voeren. Voer een van deze ademhalingsoefeningen uit op het moment dat je je gestrest voelt, of voor het slapengaan om beter te kunnen slapen.

1) 4-7-8-methode

De 4-7-8-methode werkt goed tegen hartkloppingen en brengt je zenuwstelsel tot rust. Barbera: “Als je dit vijf tot tien minuten volhoudt, kun je aan niks anders meer denken. Je bent met je ademhaling bezig en je hele lijf komt tot rust, waardoor je makkelijk in slaap kunt vallen. Een goede app om hierbij te gebruiken is Paced Breathing.”

 1. Zoek een rustig plekje waar je kunt zitten of liggen.
 2. Adem een paar keer rustig in en uit om alvast tot rust te komen.
 3. Adem vervolgens vier tellen lang door je neus rustig in.
 4. Houd je adem zeven tellen vast.
 5. Adem in acht tellen rustig door je mond uit, alsof je een kaarsje uitblaast.
 6. Herhaal deze cyclus minimaal vijf minuten.

2) Wisselen van neusgat

Deze ademhalingsoefening vertraagt je hartslag, brengt je bloeddruk omlaag en geeft je immuunsysteem een flinke boost. Doe deze oefening minimaal vijf minuten.

 1. Houd je rechterneusgat dicht met je duim.
 2. Adem door het open neusgat en houd je adem één à twee tellen vast.
 3. Sluit nu je linkerneusgat met je wijsvinger en adem door het open neusgat uit.
 4. Herhaal deze cyclus. Begin met inademen bij het neusgat waar je net uitademde.
 5. Reflecteer kort na de oefening. Wat ervaar je?

3) Box breathing

De oefening box breathing geeft rust bij stress. Voer deze oefening vijf tot tien minuten uit. “Houd bij deze oefening je schouders stil en probeer door je de buik te ademen. ”

 1. Adem vier tellen rustig in.
 2. Houd de adem vier tellen vast.
 3. Adem vier tellen rustig uit.
 4. Houd de adem vier tellen vast.
 5. Blijf dit herhalen zo vaak als je wilt.

4) Hartcoherentie

Met deze oefening kom je heerlijk tot rust en ontspant je hele lichaam zich.

 1. Ga rustig zitten en zet de wekker op drie minuten.
 2. Sluit je ogen.
 3. Focus op je ademhaling en neem waar hoe jij je nu voelt en hoe je ademhaling gaat. Probeer zoveel mogelijk te ontspannen.
 4. Probeer in vier à vijf tellen in te ademen en in zeven tellen weer uit te ademen.
 5. Focus je ondertussen op fijne dingen. Waar word je blij van? Waar ben je dankbaar voor?
 6. Houd als je klaar bent je ogen nog even gesloten en reflecteer op je gevoel.

In haar praktijk Bewust Beter helpt Barbera vrouwen meer rust te creëren in hun hoofd en lichaam. Neem een kijkje op haar Instagram voor meer informatie.

Geschreven door

Babette ter Horst

--:--