Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Advocaat en politicus Don Ceder: 'Misschien ben ik helemaal niet geschikt als advocaat'

'Wat ik doe moet van waarde zijn'

De Bijlmer is plek waar deze advocaat en politicus als verlegen jongetje begon te dromen over een rechtvaardige wereld. Hoe gaat Don om met rechtvaardigheid in zijn werk?

Deel:

Belangen

advocaat

“Als advocaat sta ik vaak mensen bij die kampen met schulden. Cliënten praten vaak over de tegenpartij als ‘de boeman’ die hun leven kapot zou willen maken. Door afspraken met de tegenpartij te maken, kom ik er vaak achter dat het wat genuanceerder ligt. Iedereen doet of zegt dingen vanuit bepaalde belangen. Het is handig als je erachter komt wat dat belang is, want zo open je een deur tot een oplossing.”

Het echte pijnpunt

Maar hoe pakt hij dit aan? “Door echt te luisteren, vooral ook naar wat mensen níét zeggen. In familiezaken zegt een cliënt soms dat hij zijn ex kapot wil maken. Als je goed doorvraagt, is het belang van de cliënt vaak een stukje veiligheid en zekerheid na een instabiele periode. Of een moeder roept dat haar ex de kinderen nooit meer mag zien, terwijl het echte pijnpunt is dat zij nooit excuses heeft gehoord. Ik probeer dat belang bij mijn cliënten en soms zelfs ook bij de wederpartij te zoeken, omdat standpunten dan vaak veel gematigder blijken. Misschien ben ik helemaal niet geschikt als advocaat, omdat ik meer als mediator of als rechter naar zaken kijk.”

Waarde

Dan moet je wel heel eerlijk zijn, vinden wij. “Misschien ben ik wel te eerlijk tijdens procedures. Sommige eisen van cliënten zijn zo buitensporig dat ik mijn tijd er niet aan wil verspillen; hoeveel ze ook willen betalen. Ik zeg weleens: ‘Ik snap wat je vraagt, maar volgens mij moet je dit niet willen.’ Als ik iets doe, vind ik wel dat het van waarde moet zijn.”

Bekijk de video!

Luister de podcast via: Soundcloud / Itunes / Spotify

Lees en kijk hoe Don Ceder zijn angsten overwon: 'Wat is het ergste dat kan gebeuren?'

Foto's: Jeannine Rijsdijk
Video & podcast: Charlotte van Egmond

--:--