Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Agnes Spang

"Werken in pleegzorg betekent voor mij: werken voor mensen en werken met mensen"

Agnes (53) is pleegzorgbegeleider bij het Leger des Heils in Groningen. Ook neemt zij - sinds het wegvallen van een teammanager - al een jaar lang diverse extra taken op zich.

Deel:

Agnes werkt al dertig jaar in de zorg, waarvan twintig jaar als pleegzorgbegeleider in Groningen. Als ze begin december een belletje ontvangt waarin wordt verteld dat ze is genomineerd voor Zorgmedewerker van het jaar, valt de doorgaans mondige begeleider toch eventjes stil.

“Collega’s noemen mij direct, maar ook toegankelijk. Ik ben punctueel en duidelijk en weet goed wat er speelt. Die eigenschappen komen bij pleegzorg goed van pas.” En dat bevestigen de collega’s van Agnes ook, want niet voor niets werd zij meerdere keren genomineerd voor Zorgmedewerker van het jaar.

Afwisselend werk

“Als kind was ik al bezig met de zorg voor andere kinderen. Neefjes, nichtjes, buurkinderen - het zorgen zat er al vroeg in.” Na haar studie begint Agnes bij het Groninger Jeugdhuis: “Het mooiste werk dat ik gedaan heb.”

Als een aantal kinderen van haar groep naar een pleeggezin gaan, wordt haar interesse gewekt. Wanneer zich de kans voordoet om bij pleegzorg aan de slag te gaan, besluit ze de overstap te maken. Dat laatste doet ze inmiddels alweer twintig jaar.

Als de teammanager in haar team wegvalt, biedt Agnes aan om de taken van teammanager tijdelijk op te pakken. Dat ‘tijdelijke’ blijkt echter wel een breed begrip, want inmiddels liggen deze taken al een jaar op haar bord. “Het was een drukke periode, maar mede door het stabiele pleegzorgteam hebben we een goed jaar gehad!”

Meer tijd voor het kind

“Ik maak mij wel zorgen om de jeugd- en pleegzorg in Nederland. Door de bureaucreatie wordt het werk steeds lastiger.” De arbeidsomstandigheden en de verantwoordelijkheid die er is, maken het voor startende medewerkers erg zwaar. “Ik hoop dat de rompslomp afneemt, zodat er weer meer tijd is voor het kind.”

Update 12 januari 2023:
De winnares van deze verkiezing is bekend: oncologieverpleegkundige Marry Versluis mocht de hoofdprijs in ontvangst nemen. Bekijk hier meer.

--:--