Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Alinda Bol verloor 20 jaar geleden haar man: ‘Ik sta bewuster en dankbaarder in het leven’

Je bent getrouwd met de grote liefde van je leven. Na jaren van wachten, krijgen jullie eindelijk jullie eerste kindje. Alles gaat goed en het geluk lacht jullie toe. En dan staan er ineens twee politieagenten voor de deur om te vertellen dat je man is omgekomen bij een motorongeluk. Het overkwam Alinda Bol twintig jaar geleden. In Bid, bedank, bewonder vertelt ze over de littekens die rouw achterlaat én over dankbaar zijn voor een kop koffie.

Deel:

Alinda’s man overlijdt “op het toppunt van ons geluk”. “Jaap en ik waren echt wel zielsverwanten, maatjes voor het leven. We hadden al heel jong verkering.” In eerste instantie kunnen ze geen kinderen krijgen samen. Na jaren van behandelingen en trajecten, wordt eindelijk hun dochter Anna geboren. En dan slaat het noodlot toe. Wanneer Anna twee jaar is, krijgt Jaap een motorongeluk. “Dat gebeurt alleen in een film. En dan opeens bij jezelf. Opeens staan die politiemannen aan de deur.” Letterlijk en figuurlijk zakt ze op dat moment in elkaar, vertelt ze.

Alinda Bol

Ondernemer Alinda Bol is de trotse eigenaar van een christelijke boek- en cadeauwinkel in Spakenburg. Daarnaast is ze spreker en auteur van meerdere boeken. Ze wil er graag zijn voor anderen. Niet alleen met mooie boeken en cadeaus, maar ook door het luisteren naar levensverhalen.

Op schoot

In de zwarte tijd waar ze doorheen gaat, is ze niet in staat om te bidden. “Dat doen andere mensen dan voor je.” Toch heeft ze het gevoel dat God voor haar zorgt. “God werkt echt door mensen heen. Dat er opeens, als ik even heel diep zat, iemand aan de deur stond, bijvoorbeeld.” Zelfs in haar verdriet heeft ze nooit het gevoel gehad dat God haar had verlaten. “Ik was ook gewoon niet bang.” Het raakt haar wanneer ze dat zegt. “Dat Hij gewoon die arm om je heen slaat en zegt: kom maar bij Mij op schoot zitten. Kom maar.”

Er zijn jaren overheen gegaan voordat ik weer kon zeggen: ik voel me eigenlijk wel gelukkig.

Littekens

Door het plotselinge overlijden van haar man, kampt Alinda lange tijd met een diep trauma. “Er zijn jaren overheen gegaan voordat ik weer kon zeggen: ik voel me eigenlijk wel gelukkig.” Het rouwproces noemt ze “echt heel heftig”. “Je weet gewoon eigenlijk niet wat je moet doen.” Inmiddels kan ze zeggen dat haar pijn genezen is. Maar: “Een wond blijft altijd. Ook al is-ie genezen, het litteken zie je. Het heeft mij gevormd tot wie ik nu ben. Ik huil bijvoorbeeld heel snel en daar schaam ik me ook niet voor.”

Koffie

De donkere jaren hebben haar ook mooie dingen gebracht. “Ik sta bewuster en dankbaarder in het leven. Als je al dankbaar bent voor een heerlijke kop koffie, dan ga je zo anders in het leven staan.” Na een aantal jaar hertrouwt Alinda en krijgt ze opnieuw een dochter.

‘Leef!’

Ondanks alles is Alinda niet angstig. “Ik ben ook geen overbezorgde moeder”, vertelt ze. “Het heeft geen nut om je zorgen te maken. Als het gebeurt, dan gebeurt het.” Ze moedigt ook andere mensen aan om niet bang te zijn. “Als je altijd maar leeft met angst… dat moet je niet willen. Leef juist! Leef met volle teugen!” God speelt daarin voor haar een belangrijke rol. Ze straalt wanneer ze het over Hem heeft. “Hij wil deelgenoot zijn van je leven, hoe mooi is dat?!”

Op zondag 26 maart om 09.20 op NPO2 kijk je het hele gesprek tussen Alinda Bol en Marleen Stelling in Bid, bedank, bewonder. Of kijk het later terug via NPO Start.

Alinda Bol: ‘Zoals ik nu geloof, heerlijk!’

Lees ook over:

Alinda Bol: ‘Zoals ik nu geloof, heerlijk!’

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--