Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Allerzielen: een dag om te rouwen

Niet alleen voor katholieken

Al eeuwenlang wordt op 2 november Allerzielen gehouden. Op deze dag herdenken veel mensen degenen die ze moeten missen door de dood. Hoewel het van oorsprong een katholieke traditie is, is het voor iedereen goed om af en toe stil te staan bij overleden dierbaren.

Deel:

Veel mensen herdenken op Allerzielen de overledenen van het afgelopen jaar. Samen met Allerheiligen, dat op 1 november wordt gevierd, maakt de dag deel uit van de rooms-katholieke traditie. Binnen die traditie is het gebruikelijk om op deze dag te bidden voor alle zielen die nog niet in de hemel zijn en de graven van overledenen te bezoeken.

Bemoediging

Als nabestaande kun je op deze dag het graf van je geliefde bezoeken, het schoonmaken en er bloemen neerzetten. Sommige mensen bezoeken speciale diensten of concerten rond Allerzielen. Je kunt anderen ook een kaartje sturen, als zij iemand hebben verloren.

Protestanten

De protestantse traditie heeft een andere visie op dood en de hel dan de katholieke. Daarom zijn protestanten vaak minder goed bekend met Allerzielen. Wel wordt vaak aan het eind van het jaar een Herdenkingszondag gehouden. Het is dan ook niet verkeerd om samen stil te staan bij degenen die je verloren hebt. Gezamenlijk herdenken werkt vaak verbindend. 

Bakfiets

Bakfiets_Houten

Toch zijn er ook protestantse kerken die iets doen met Allerzielen en Allerheiligen. Op 1 en 2 november kan het zomaar gebeuren dat je een bijzondere bakfiets ziet staan in Houten. Iemand biedt je een kaarsje aan en vraagt: 'wie mis jij?' Rebecca Onderstal is predikant bij de Protestantse Gemeente Houten en gaat de straat op met deze bakfiets. Rebecca: "Ik hoop dat we in gesprek raken met mensen op straat. Dat we iets van troost kunnen bieden door middel van onze kaarsjes. We willen mensen het gevoel geven dat ze niet alleen zijn, ook niet met oud verdriet. We horen graag hun verhalen. Juist deze dagen waarin er in de media veel aandacht is voor het gedenken van de doden."

Op de website van Ik Mis Je kun je een kaarsje aansteken voor iemand, een monument aanmaken of een gratis kaartenset aanvragen.

--:--