'Alles wijst op een blindedarmontsteking'
8 juni 2022 · 09:16
Update: 15 november 2024 · 10:10
Zondagavond. We zitten aan tafel en eten de zwartebonenburgers die zoon nummer twee heeft gebakken. Een copieuze maaltijd is het, maar zoon zelf heeft weinig trek. Hij heeft al de hele dag buikpijn. Behoorlijk erge buikpijn zelfs. Rechtsonder.
En nu heeft hij het ook nog koud, terwijl hij net een uur in de keuken heeft gestaan. “Misschien is het goed als je je temperatuur opneemt,” zeg ik. “Want dit lijkt eigenlijk wel een beetje op een blindedarmontsteking.” Niet dat ik een expert ben, maar buikpijn rechtsonder en koorts, dat herken ik. Zijn drielingbroer en ik hebben deze klachten jaren geleden ook al gehad, en we gaan sindsdien appendixloos door het leven.
Hij heeft koorts, en belt met de huisartsenpost. “Kom om kwart over acht maar even langs,” zegt de dienstdoende arts. “Ik zou maar gelijk even een pyjama en een tandenborstel meenemen,” zeg ik. “Maham.” Daar gaan ze, man en zoon, naar de huisartsenpost. En daarna door naar de spoedeisende hulp, want alles wijst op een blindedarmontsteking. Die appendix moet eruit. Er is alleen één probleem: hij is niet nuchter. De bonenburger. “Kom morgen om acht uur maar terug,” zegt de arts.
Ik denk terug aan Jakarta, aan die dag dat we een telefoontje kregen van de oud-chauffeur van Nederlandse vrienden. Hij was in het ziekenhuis opgenomen met een blindedarmontsteking, maar hij had geen geld. De operatie kostte vier miljoen rupiah, zo’n 400 euro, en dat had hij niet. Zijn vroegere werkgevers waren terug in Nederland, hij had geen vaste inkomsten meer. En daarbij, vier miljoen rupiah is ruim twee maandlonen – niet een bedrag dat je zomaar op je bankrekening hebt staan. Geen geld? Dan geen operatie. De dokter had hem gewoon weer naar huis gestuurd, appendicitis of niet. En dus belde hij ons. Konden wij misschien...? Wat ben je bevoorrecht als je opgroeit in Nederland, denk ik. Waar je gewoon terecht kunt op de spoedeisende hulp, of je nou geld hebt of niet. Waar je geopereerd wordt door bekwame artsen, met als enige voorwaarde dat je nuchter bent.
Twaalf uur later is zoon nummer twee zijn appendix kwijt, en weer een dag later ligt hij gezellig thuis op de bank. Wat een zegen.
Meest gelezen
- Oma Mia en kleindochter Bibi gaan viraal met oer-Hollandse recepten
‘Ik dacht dat TikTok iets met kippen was’
Oma Mia en kleindochter Bibi gaan viraal met oer-Hollandse recepten
- Marinthe was zwanger van een drieling, totdat één kindje overleed in haar buik
Persoonlijk verhaal
Marinthe was zwanger van een drieling, totdat één kindje overleed in haar buik
- 70+ en influencer: ‘Toen mijn kat overleed, kreeg ik honderden lieve reacties’
Het social media-account van Jan van den Bosch groeit met de dag
70+ en influencer: ‘Toen mijn kat overleed, kreeg ik honderden lieve reacties’
Lees ook
- Pleegmoeder Amy: ‘Dat rugzakje is veel te klein voor alles wat hij met zich meedraagt’
Column
Pleegmoeder Amy: ‘Dat rugzakje is veel te klein voor alles wat hij met zich meedraagt’
- Deze vijf boeken wil je lezen - Visie geeft tips
Zomer, zon en een goed boek
Deze vijf boeken wil je lezen - Visie geeft tips
- Effie (36) over Keti Koti en het slavernijverleden: 'Er is nog veel onwetendheid'
Effie (36) over Keti Koti en het slavernijverleden: 'Er is nog veel onwetendheid'
Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief
Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.
Lees onze privacyverklaring.