Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Alpha maakt nieuwe podcast 'De Kansen voor de Kerk'

Hoe kunnen de sterke kanten van de kerk benut worden?

Alpha Nederland lanceert op 4 oktober de eerste aflevering van de podcast De Kansen voor de Kerk. Arnoud Drop, directeur van Alpha, gaat in deze serie in gesprek met kerkleiders om te kijken naar de sterke kanten van de kerk en hoe die benut kunnen worden om de missie van kerken op een relevante manier vorm te geven.

Deel:

Jaïr Sagström, woordvoerder van Alpha, vertelt dat er verschillende kerk-gerelateerde thema’s in de podcast voorbijkomen. “Hoe zetten kerkleiders als bisschop Jan Liesen en voormalig Alpha-directeur Jan Bakker zich in voor hun kerk? Hoe proberen ze de kerk een aantrekkelijke plek voor jongeren te laten zijn? Hoe gaan zij om met de secularisatie van Nederland? En hoe pakken ze bijvoorbeeld de veranderingen aan die de coronaperiode teweegbracht?”

Op welk publiek richten jullie je met name met deze podcast?

“We richten ons vooral op mensen die een functie in de kerk hebben. Maar ook degenen die gewoon geïnteresseerd zijn in de kerk, kunnen de podcast uiteraard beluisteren. We hopen dat zij iets van de ideeën van de gasten in de podcast kunnen toepassen in hun eigen gemeente.”

De sterke kanten van de kerk worden besproken in de podcast. Komen de zwakke kanten ook aan bod?

“Vanzelfsprekend komen ook de ‘minpunten’ voorbij als je over de sterke kanten van iets spreekt. De gesprekken zijn heel open. Bisschop Liesen deelde bijvoorbeeld ook zijn zorgen over de kerk met Arnoud. Maar daar willen we niet te lang bij blijven hangen. We zien de problemen, maar we willen tijdens deze gesprekken vooral in oplossingen denken.”

Er staan vijf afleveringen op de rol. Blijft het bij vijf afleveringen of kunnen we meer seizoenen van de podcast verwachten?

“Het is de bedoeling om ook na deze afleveringen verder te gaan met de podcast en nieuwe inspiratie op te doen. De vraag hoe de kerk op een relevante manier haar missie vorm kan blijven geven, kan vanuit talloze perspectieven bekeken worden. Iedere kerk bestaat immers uit een unieke groep mensen.”

Tekst: Lukas ten Napel
Beeld: Shutterstock

--:--