Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Alpha werkt online beter dan we hadden gedacht’

Alpha directeur Arnoud Drop en voorganger Arjen ten Brinke over Alpha online

Toen de coronacrisis uitbrak en er een verbod op samenkomsten kwam, ontwikkelde Alpha Nederland een online variant van de Alpha-cursus. Arnoud Drop, directeur van de organisatie en voorganger Arjen ten Brinke vertellen. “We zijn verbaasd over de impact en mogelijkheden die online biedt.”

Deel:

Veel kerken zaten afgelopen maart middenin hun Alpha. Drop: “Cursussen moesten worden stilgelegd en daar kregen we veel vragen over. We zijn kerken gaan helpen om te switchen naar Alpha Online.”

Zingeving

“In april deden we een onderzoek waaruit bleek dat een op de drie Nederlanders zich sinds de coronacrisis meer bezighoudt met zingeving. Meer dan honderd kerken hebben dat moment aangegrepen om zoekers een plek te bieden om hun vragen te onderzoeken.” In het begin waren sommige kerken wel aarzelend. “Net als wij”, vertelt Drop, “want we kenden alleen de oude vorm. Maar we zijn verbaasd over de impact en de mogelijkheden die online biedt.”

Alpha online, kan dat wel? Het draait toch om ontmoeten?

Ook de gemeente van Arjen ten Brinke, voorganger van Mozaiek 033 regio Nijkerk en Amersfoort, kwam in aanraking met Alpha online. “Toen we in maart vanwege de coronacrisis moesten stoppen met onze Alpha, dachten we aanvankelijk: we gaan verder zodra we weer bij elkaar mogen komen. Totdat we hoorden dat je Alpha ook online kan geven.

Mijn eerste reactie was sceptisch: kan dat wel? Alpha draait toch juist om het ontmoeten en het samen eten! Maar inmiddels deden we onze kerkdiensten ook via de livestream en we zagen een kans met Pasen. Tijdens de paasdienst hebben we de uitnodiging voor Alpha Online gedaan en maar liefst 120 deelnemers meldden zich aan. Inmiddels is deze Alpha afgelopen en een groot gedeelte geeft aan dat ze niet waren gekomen als het een 'gewone offline' Alpha was. Online blijkt laagdrempeliger en dichterbij.”

Het heeft iets veiligs om gewoon vanuit huis het gesprek te voeren

Net als een gewone Alpha bestaat Alpha Online uit tien interactieve bijeenkomsten en een weekend. “Maar dan vanuit je eigen vertrouwde omgeving”, vertelt Drop. “Daar waar jij een laptop openklapt of je mobiel aanzet, heb je je Alpha-avond. Je logt in, je pakt een kopje thee of koffie en kletst even met elkaar. Daarna kijk je naar een video over het onderwerp van die avond en ga je met elkaar in gesprek.”

Elkaar echt ontmoeten en kwetsbaar zijn lijkt online misschien minder goed te kunnen, maar Alpha Nederland hoort positieve geluiden: “We krijgen van Alpha-teams terug dat mensen online juist opener zijn. Het werkt eigenlijk beter dan we zelf hadden gedacht.”

Als het niet online was geweest, was ik niet gekomen

“Er zijn kerken die naast de offline Alpha de online variant blijven aanbieden. Wij denken dat dat de toekomst is”, aldus Drop. “Beide trekken verschillende groepen mensen aan. Bij Alpha Online komen mensen die zeggen: ‘Als het niet online was geweest, was ik niet gekomen.’ Sommigen zouden nooit een kerkgebouw zijn binnengestapt of kunnen hun huis niet uit. We zien het ook bij de Marriage Course Online: koppels vinden het juist fijn om in hun eigen huis een date night te hebben en te werken aan hun relatie. En ze hoeven geen oppas te regelen.”

Ten Brinke: “Zelf had ik niet zoveel met online, maar als voorganger heb ik dit juist heel erg toegejuicht. Ons doel is niet mensen naar de kerk te krijgen, maar mensen Jezus te laten ontdekken. De belangrijkste vraag voor een kerk is: Hoe kunnen we mensen bereiken? Hoe kunnen we innoveren? Dat betekent dat je dingen moet doen waarvoor je uit je comfortzone moet komen. Ik kan me nu niet meer voorstellen dat je als kerk niets online aanbiedt. De community die online is ontstaan, is een nieuwe tak. Het hoort er nu gewoon bij. Dit najaar gaan we online en offline Alpha geven.”

Kansen

De impact van Alpha is groot. Drop: “92% van de deelnemers geeft aan dat Alpha een grote tot zeer grote impact heeft gehad op zijn/haar geloof en leven. Ik ben ervan overtuigd dat kerken die Alpha inzetten daar de vruchten van zullen plukken. Niet alleen de cursus zal impact hebben, maar het zal zich doorvertalen naar de cultuur van de kerk: meer gastvrijheid, meer openheid, meer ruimte voor het werk van de Heilige Geest. Dus als je kerk nog geen Alpha geeft: kijk hoe jij kunt inspringen op dit seizoen. Er zijn vele mensen – gewoon bij jou in de straat – voor wie Alpha weleens een hele welkome uitnodiging zou kunnen zijn!”

Lees ook: Denise's 8-jarige dochter wil meer over het geloof weten. Daarom bezoekt Denise een Alpha cursus. Daar komt ze tot geloof.

--:--