Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Als christen mag je je lichaam zien als Gods meesterwerk'

Bijbelse visie op je lichaam

Als je je lichaam ziet als Gods meesterwerk, kun je haast niet anders dan er zuinig mee omgaan. Juist als christen is het goed met je lichaam bezig te zijn, vertellen de schrijvers van het boek Zijn Meesterwerk. “Want hoe meer je weet van je lichaam, hoe meer je je gaat verwonderen over de creativiteit van de Schepper.

Deel:

“Wat doe je eigenlijk nog meer, naast tennissen?” vroeg Erik van Westreenen (45) aan Rolf Robbe (66) terwijl hij een balletje naar hem oversloeg op de tennisbaan in het Overijsselse dorp Dalfsen. “Ik schrijf boeken”, antwoordde neerlandicus Rolf grinnikend.

Op dat moment ging het balletje rollen voor Erik, die chirurg is. “Ik vertelde Rolf dat ik een boek wilde schrijven over het menselijk lichaam, maar dat dat een plan was voor na mijn pensioen. Rolf raakte zo enthousiast dat hij me twee weken later al een opzet voor het boek mailde.”

En zo begonnen de twee, die elkaar kennen via de kerk, aan het avontuur dat leidde tot het boek Zijn Meesterwerk. De ontdekking van je lichaam. Als arts belichtte Erik het lichaam vanuit de wetenschap. Rolf onderzocht wat de Bijbel zegt over lijf en leden. “Daarnaast biedt ieder hoofdstuk een verrassende visie op het lichaam vanuit de kunst- en cultuurwereld”, vertelt Erik.

Waarom een boek over het lichaam?
Erik: “Als chirurg zie ik bijna dagelijks hoe schitterend en wonderlijk ons lijf in elkaar zit. Ik wilde die verwondering met mensen delen. Want hoe meer je weet over het lichaam, hoe meer je je verwondert over de Schepper.”

Rolf: “Tegelijk is ons lijf heel kwetsbaar. Er hoeft maar een virus door het land te waaien of een bloedpropje verkeerd te schieten en we liggen omver. Je kunt er daarom maar beter zorgvuldig mee omgaan. Daar gaat ons boek ook op in.” 

Een meesterwerk als De Nachtwacht schilder je toch ook niet over met De Aardappeleters?

Wat viel jou op toen je de Bijbel erop nasloeg, Rolf?
Rolf: “Dat het lichaam een grote plaats krijgt in de Bijbel. De Bijbel laat zien hoe mensen met hun lijf God dienen, zoals de vrouw die de voeten van Jezus waste met haar haren. En kijk naar Simson. Hij was een enorme krachtpatser. Gods doel was niet om Simson gewoon lekker gespierd te laten zijn. Nee, hij moest de Filistijnen verslaan. Of het nou je hersens zijn, je spieren of je longinhoud – de Bijbel laat zien hoe je je lichaam in kunt zetten tot eer van Hem.”

Een nieuw gezicht
De Bijbelse visie op het lichaam staat haaks op de huidige drang naar maakbaarheid en beheersbaarheid, zien de mannen. Erik: “Zo zagen we dat het gezicht van Kim Kardashian te koop is in het Zuid- Hollandse Maasdam. Op de website van de kliniek aldaar staat het recept opgesomd als een boodschappenlijstje: 1 ml kin, 2 ml jukbeenderen, 2 ml kaaklijn, 1 ml lippen. De ingreep duurt niet veel langer dan je lunchpauze.”

Rolf: “Als christen mag je daar anders in staan. Je mag je lijf zien als Gods meesterwerk en er vanuit die verwondering verantwoord mee omgaan.” Lachend: “En een meesterwerk als De Nachtwacht schilder je toch ook niet over met De Aardappeleters?”

                                                                         
Zijn Meesterwerk. De ontdekking van je lichaam’, Rolf Robbe en Erik van Westreenen, Scholten Uitgeverij, 184 blz., € 19,95
                                                           

Geschreven door

Heleen Bastiaanse

--:--