Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Andere Tijden: hoe 'Trim u fit!' Nederland in beweging brengt

Woensdag, 22.20 uur, NPO 2

Deel:

Zorg dat je fit en gezond bent. Het is een veelgehoord advies in dit coronatijdperk. Het geschiedenismagazine Andere Tijden (NTR/VPRO) reist terug in de tijd. Eind jaren zestig slaat Nederland massaal aan het trimmen om gezondheidsrisico's het hoofd te bieden. 

Het is een wake-up call voor de overheid. Na TBC en kanker blijkt er eind jaren zestig een derde volksziekte bijgekomen: hart- en vaatziekten. Onze rap veranderende levenswijze – met auto’s, liften en welvaartsvoedsel –  is goed voor onze welvaart, maar niet zo goed voor onze gezondheid. Dat moet anders. Astrid Sy vertelt in Andere Tijden hoe onze overheid op de dreiging reageert. 

Overal trimbanen

Trim u fit! Andere Tijden
Credits: Nationaal Archief en NSF .

In 1969 start de Nederlandse Sport Federatie (voorloper van NOC*NSF), gesteund door de regering, een grootscheepse campagne: 'Trim u fit!' Overal in het land worden parcourtjes met gymnastiektoestellen aangelegd. Met stickers, buttons en posters wordt een beroep gedaan op alle Nederlanders meer te bewegen. Minister Luns gaat zwemmend op de foto om het goede voorbeeld te geven. Andere politici kunnen niet achterblijven.Trimgroepjes schieten als paddenstoelen uit de grond.

Een van de bedenkers van de baanbrekende campagne is Wim de Heer van de NSF. In zijn jonge jaren, na de Tweede Wereldoorlog, doet bijna niemand aan hardlopen. Hij wel. Daarom weet hij meteen wat er moet gebeuren als er alarm wordt geslagen over het toenemend aantal hartinfarcten en mensen met overgewicht. Meer bewegen: lopen, sporten, trimmen. Trim u fit! wordt een groot en blijvend succes, gebruiken we het woord 'trimmen' niet meer. We gaan joggen, hardlopen of sporten in de sportschool. Wandelen is een nieuw toverwoord in het coronatijdperk. 

Sporters als nieuwe rolmodellen

Het geschiedenisprogramma Andere Tijden laat met veel – soms hilarisch – beeldmateriaal zien hoe Nederland in beweging kwam. Naast Wim de Heer komen sportprofessor Maarten van Bottenburg en marathonlopers Marja Wokke en Gerard Nijboer aan het woord. Sporters worden rolmodellen voor een nieuwe generatie 'bewegers'. 

Andere Tijden: 'Trim u fit!'

Andere Tijden is een geschiedenismagazine over ontwikkelingen en gebeurtenissen in de moderne geschiedenis, vaak naar aanleiding van de actualiteit. Vanavond neemt presentator Astrid Sy ons mee terug naar 1969, toen de campagne 'Trim u fit!' van start ging. 

Woensdag 7 april, 22.20 uur, NPO 2

Beeld: Nationaal Archief en NSF 

--:--