Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Anita Witzier: 'Ik ben oprecht heel dankbaar voor mijn leven'

Presentatrice Anita Witzier is te gast in ‘Bid, bedank, bewonder’. Ze vertelt Giovanca Ostiana over haar geloofszoektocht, haar zorgen als moeder en over de dankbaarheid die de boventoon voert in haar leven.

Deel:

Ruim 30 jaar is ze al op televisie en ze geniet er nog steeds van: het meest afwisselende werk dat er is. Vorig jaar, ter gelegenheid van haar zestigste verjaardag, schreef ze een boekje: ‘En Bedankt’. Dat gaat over dankbaarheid: 60 brieven aan mensen, initiatieven en dieren als dank voor al hun inspiratie. “Ik ben oprecht heel dankbaar voor mijn leven en voor wat ik heb meegekregen, heb meegemaakt en heb geleerd”, vertelt Anita. 

Dankbaarheid komt met de jaren

Die dankbaarheid groeide, naarmate ze ouder werd en meer begon te reflecteren.  “Dankbaarheid komt met de jaren. In het begin denk je dat alles normaal is en vanzelfsprekend. Je leeft je leven, je krijgt kinderen, je hebt je werk, het is druk.”

Toch verliep niet alles in haar leven even makkelijk. Haar zoon had een ernstige heupafwijking en haar dochter kampte in haar tienerjaren met een eetstoornis. Ze vertelt aangedaan hoeveel verdriet ze daarover heeft gevoeld. Maar ze haalde kracht uit de relatie met haar kinderen en haar pragmatische inslag zorgde ervoor dat ze doorging.

Overgave tot op zekere hoogte

Anita haalt kracht uit zichzelf en heeft na een zoektocht het christelijke geloof uit haar jeugd achter zich gelaten. “Ik voel geen relatie tot een entiteit waartoe ik zou kunnen bidden”, legt ze uit. “Ik kan me niet overgeven aan iets wat ik niet met mijn ratio in overeenstemming kan brengen.”

Ze is ook niet zo van de overgave: bij muziek, liefde en eten lukt dat wel iets beter. Maar ‘altijd tot op zekere hoogte’, ze zal zich nergens in verliezen. “Toch benijd ik mensen die met overgave kunnen geloven. Er is altijd een anker, een doel en armen die je vasthouden. Daar komt heel veel troost uit. En dat vind ik zo mooi.”

De aflevering van ‘Bid, bedank, bewonder’ met Anita Witzier is zondag 6 november te zien op NPO 2 om 09.20 uur en later natuurlijk op NPO Start

--:--