Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Anja werd slachtoffer van datingfraude

‘Ze proberen je eerst te isoleren, ook van je vrienden’

Na haar scheiding is Anja even klaar met mannen. Twaalf jaar is ze alleen. Her en der heeft ze daarna weleens een date, maar na verloop van tijd is Anja weer toe aan een echte relatie. Omdat ze net christen is geworden, bidt ze God om een man naar Zijn hart. Ze schrijft zich in bij een datingsite en een lieve, godvrezende man dient zich aan. Denkt ze. Want ze wordt slachtoffer van datingfraude.

Deel:

Terwijl Anja net aan het begin van haar ontdekkingstocht naar God en de Bijbel staat, lijkt haar nieuwe date Samuel er al erg bekend mee te zijn. Hij spreekt haar als nieuw gelovige niet alleen toe met lieve woorden, maar stuurt heel regelmatig de meest prachtige bijbelverzen. Anja: “Hij kwam met quotes waar ik nog nooit van had gehoord en dan zei hij dat die uit een Psalm afkomstig waren, waardoor ik dacht: zo, ik heb een goeie te pakken. Het wordt me gewoon gebracht, want ik heb God erom gevraagd.”

In de eerste datingfase worden via WhatsApp over en weer vragen gesteld. Over wie ze zijn en hoe ze in het leven staan. Ook spreken ze elkaar regelmatig aan de telefoon. De liefde groeit tussen Anja en Samuel en daarbij ook het verlangen om elkaar in levenden lijve te ontmoeten. Omdat Samuel niet in Nederland woont, wil hij zo snel mogelijk een ticket boeken om zijn droomvrouw te ontmoeten.

Werkopdracht

De twee tortelduifjes delen van alles met elkaar: selfies, lieve videofilmpjes en zelfs een groot contract – confidential uiteraard – dat Samuel in de wacht sleept voor het bedrijf waarvoor hij werkzaam is. Er wordt heen en weer gegrapt over het kleine autootje van Anja waarmee ze hem van Schiphol zal ophalen. Maar het maakt niet uit, laat Samuel weten, ‘as long as we are together’.

Ik dacht: zo, ik heb een goeie te pakken

Anja: “We zaten ’s morgens, ’s middags en ’s avonds te appen. We zouden elkaar op een gegeven moment ontmoeten. Op een avond liet hij niets van zich horen en vertelde me later waarom: hij werd weggeroepen voor een werkopdracht. Hij was onderwaterlasser en moest naar Turkije om direct aan het werk te gaan voor dat contract dat hij me had laten zien.” Samuel vindt het natuurlijk enorm jammer dat het nu langer duurt voordat ze een echte date hebben en elkaar in levenden lijve zien. Maar dit contract is ook een Godsgeschenk. Zijn app-boodschap wordt ondersteund met veel hartjes en kusjes en een mooie tekst uit de Bijbel. Ook vertelt hij haar hoe dankbaar hij God is dat Anja in zijn leven is gekomen.

Beroofd in Turkije

Het daten gaat verder via de app, hoewel het steeds meer en meer op een relatie gaat lijken. Op weg naar Turkije en gedurende het verblijf wordt er uitvoerig gecommuniceerd. Dan krijgt Anja een verontrustend berichtje van Samuel: “Hij schreef dat hij was beroofd op de luchthaven en dit ontdekte in de taxi op weg naar het hotel. Alles was gestolen: zijn geld, bankpas, zijn paspoort. Ik kreeg zelfs het proces-verbaal te zien dat bij de politie was opgesteld.” Via de app laat hij Anja ook weten dat de bank zijn rekening heeft geblokkeerd; iemand anders dan Samuel had na de beroving geprobeerd geld op te nemen. Hierdoor kan hij zelf tijdelijk ook niet bij zijn geld. Om de rekening weer te kunnen activeren, moet hij zich persoonlijk melden bij de bank met zijn identiteitsbewijs. Maar die is hij kwijt.

Door dik en dun

Anja: “Hij voelde zich bedreigd, niet veilig en hij had geld nodig. Voor een werkvergunning om daar aan de slag te kunnen. En een paspoort, anders kwam hij na de klus het land niet meer uit. Hij vertelde dat hij in hotel Oasis zat, dus ik heb het telefoonnummer gezocht en hem gebeld. Er werd opgenomen met een heel slaperige stem, dus ik zeg grappend tegen die gast: ‘Lag je te tukken ofzo?’. Ik vroeg of Samuel in het hotel verbleef en kreeg hem vervolgens aan de lijn.”

Hij voelde zich bedreigd, niet veilig en hij had geld nodig

Samuel voelt zich enorm gesteund door Anja die, zoals een goed christen betaamt, hemel en aarde beweegt om ‘haar kerel’ te helpen. Wanneer hij op een gegeven moment deelt welke kosten met deze vervelende episode gemoeid zijn, stelt Anja voor om het geld voor te schieten. Dat kan hij dan later weer terugbetalen. Samuel wil dat in eerste instantie niet, omdat het om te veel geld gaat: een paar duizend euro. Uiteindelijk zegt hij het alleen te willen accepteren als hij het Anja mag terugbetalen met rente. En, ze mag er niets over vertellen tegen haar vrienden. Anders zouden deze weleens een verkeerd beeld kunnen krijgen van Anja’s date.

Bankopdracht

“Normaal gesproken kan je geld niet zomaar overmaken naar het buitenland, daar moet je iets voor omzetten. Dus op vrijdag stond de opdracht klaar en de, ik geloof, 4.000 euro zou dan uiteindelijk maandag op de rekening van zijn contact in Turkije staan. Ik moest aan hem laten zien dat ik het had overgemaakt, dus daar heb ik screenshots van gemaakt.”

'Mijn vriendin had ontdekt dat Samuel niet was wie hij zei dat hij was

Wat Samuel niet weet, is dat Anja alles deelt met een vriendin. Haar vriendin vertrouwt het niet en gaat op onderzoek uit. Anja vertelt met verontwaardiging in haar stem: “Mijn eerste reactie naar haar was: ‘Jij altijd met je wantrouwen. Kun je ook eens iemand het voordeel van de twijfel gunnen? Het is gewoon een hartstikke leuke vent. Ik heb met hem gebeld, heb zijn stem gehoord en hij heeft me zelfs een videofilmpje gestuurd.’” Glimlachend: “Het was een mooie jongen, maar geen gelikt model ofzo. Maar op een gegeven moment kwam ze naar met toe en zei: ‘An, ik moet je iets ergs vertellen. Ze had ontdekt dat Samuel niet was wie hij zei dat hij was."

Datingfraude

Samuels profielfoto blijkt bij een heel ander persoon te horen en niet bij Anja’s date. Anja: “Ze liet mij dingen zien, maar ik was zo gehypnotiseerd en geïndoctrineerd dat ik haar in eerste instantie bijna niet wilde geloven. Maar ze kwam met steeds meer bewijsmateriaal. Uiteindelijk kon ik er niet omheen dat ik slachtoffer was geworden van datingfraude.” Het hele weekend is Anja bezig om de bankopdracht terug te draaien, maar dat heeft heel wat voeten in de aarde. Uiteindelijk lukt het haar en krijgt Samuel geen geld.

Uiteindelijk kon ik er niet omheen dat ik slachtoffer was geworden van datingfraude

Anja’s hart en vertrouwen zijn gebroken. Maar ze laat het hier niet bij. Ze besluit om de confrontatie aan te gaan met haar nepdate. Ze wil weten waarom hij dit heeft gedaan. Samuel reageert in eerste instantie gepikeerd en teleurgesteld dat ze hem wantrouwt. Ook vindt hij het niet leuk dat Anja hun relatie toch heeft gedeeld met haar vriendin. Dat was niet de afspraak. “Ze proberen je eerst te isoleren, ook van je vrienden. Dat heb ik later terug kunnen lezen in de app. Zo van: vertel nu nog niemand van ons, laat het lekker ons dingetje zijn. Maar dat kan ik dus niet en ik had mijn vriendin verteld dat ik zo verliefd was. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, want dan kunnen mensen van buitenaf vragen waar je mee bezig bent.”

Het waarom

“Toen ik hem aan de tand ging voelen over allerlei zaken, zag ik volgens hem spoken. Mijn vriendin zei maar wat. Dan begon hij aan de telefoon zelfs te huilen en zei dingen als: ‘Het is allemaal zo erg, help me nou alsjeblieft. Ik snap niet dat je me niet vertrouwt, want ik hou toch van je.’ Dat soort flauwekul kreeg ik allemaal te horen. Op een gegeven moment schreef ik: het maakt niet uit, ik ben niet boos op je. Ik vergeef je zeven maal zeventig maal. Maar wie ben je nou echt? Ik was echt niet haatdragend of boos, maar wilde weten wie dit was en waarom hij dit deed.

Op een gegeven begon hij spijt te betuigen en hebben we elkaar gesproken

Op een gegeven begon hij spijt te betuigen en hebben we elkaar gesproken via FaceTime. Toen zat er dus een Nigeriaan van een jaar of 21, 22 aan de andere kant.” Hard lachend: “Hij was niet alleen behoorlijk lelijk, maar hij had zo m’n kind kunnen zijn! Wie kan dat nou zeggen, dat hij zijn oplichter face to face heeft gezien!” Serieus vervolgt ze: “Hij had oprecht spijt van wat hij had gedaan. Ook vertelde hij me dat hij hierin terecht was gekomen omdat zijn vader kanker had en geopereerd moest worden. Deze operatie kostte zo’n vierduizend euro en daar had hij geld voor nodig.”

Een aantal tips over het voorkomen van datingfraude kun je onder andere hier vinden.

Tekst: Jeannette Coppoolse
Foto: Shutterstock

Geschreven door

Jeannette Coppoolse

--:--