Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Annejet (47) is 1,98 en heeft in huis alles op hoogte laten maken

‘Het ideaaltype bestaat niet’

Annejet Jansma (47) kun je met een lengte van 1.98 meter met recht een lange vrouw noemen. Ze vertelt hoe het is om zo lang te zijn. “We mogen zijn wie we zijn. Het ideaaltype bestaat niet.”

Deel:

‘Bij ons in de familie zijn we eigenlijk allemaal lang. Ik heb dat nooit als negatief ervaren. Natuurlijk had ik op school wel het hoogste tafeltje, maar er zaten bij mij in de klas ook jongens die langer waren dan gemiddeld. Ik herinner me dat ik een keer naar het ziekenhuis moest en dat er toen een röntgenfoto van mijn hand is gemaakt. Ik denk dat ik een jaar of tien, elf was. Ik kon een hormonenkuur krijgen, maar dat vonden mijn ouders en ik een beetje tricky. Wat doe je jezelf aan met die hormonen als je lichaam verder gezond is? Ik ben daar achteraf heel blij mee. Laatst zag ik nog iets op televisie over vrouwen die groeihormonen hadden geslikt en daardoor vruchtbaarheidsproblemen hadden gekregen.

Een hormonenkuur vonden we een beetje tricky

Wat ik wel merk bij onze kinderen, is dat ze soms ouder worden ingeschat dan ze zijn, en daardoor worden overschat. Mijn man is 1.98 meter, net als ik. We hebben drie kinderen, in de leeftijd van negen tot veertien jaar. Ik zeg altijd tegen hen: we mogen zijn wie we zijn. Het ideaaltype bestaat niet, we zijn divers. Maar ze hebben eigenlijk nooit problemen met hun lengte. De oudste en jongste zullen rond 1.90 meter uitkomen, onze zoon gaat richting de twee meter.

Kleding

Ik loop wel tegen kledingissues aan. Maar gelukkig is er op vijf kilometer afstand – we wonen in Grijpskerk – een schoenenwinkel voor grote maten, en in Groningen is er ook een winkel met kleding voor lange vrouwen. Kleding moet ik gewoon in de winkel passen om te weten of het goed zit.

Met auto’s werkt dat ook zo. Niet elke auto is geschikt voor ons gezin. Kopen we een nieuwe auto, dan moeten met elkaar kijken of we er goed in passen. We wilden altijd al een keer een nieuwbouwhuis. Toen we de kans kregen, hebben we twee jaar overbrugd in huurhuizen. Dat was wel een dingetje. Het aanrecht in die huizen was altijd héél laag.

In ons huis hebben we alles op hoogte laten maken

De plafonds en deurposten moesten volgens het bouwbesluit al hoog zijn. Vroeger waren die natuurlijk lager, dan had je deuren van twee meter. Maar ook verder hebben we in ons nieuwe huis alles op een hoogte laten maken die voor ons werkt. De wasmachine en droger, de wc, de wastafel met de spiegel erboven. En het aanrecht en de afzuigkap. Onder de vaatwasser hebben we een kastje laten maken, waardoor we bij het uitruimen niet zo diep hoeven te bukken. En we hebben een extra diep bad, zodat we niet met onze schouders boven het water uit komen. We hebben nu een goed geïsoleerde woning mét vloerverwarming waarin alles voor ons klopt – héérlijk!”

Tekst: Helga van Kooten

Lees ook: Yvonne Marijke is 1,93: ‘mijn man en ik hebben altijd bekijks, hij is 1,75’

--:--