Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Annemarthe Westerbeek: 'Groen-zijn zaak van het hart'

Nieuwe directeur A Rocha Nederland blikt vooruit

Deel:

Al sinds haar tienerjaren voelt Annemarthe Westerbeek een sterk verlangen om zich in te zetten voor gerechtigheid in deze wereld. Vanaf februari geeft ze leiding aan de christelijke natuurbeschermingsorganisatie A Rocha Nederland. Een portret van de nieuwe directeur. 

“Eerst wil ik graag al die mensen met een groot hart voor de schepping leren kennen. Wat drijft de vrijwilligers die overal in het land actief zijn? Natuurlijk wil ik christenen motiveren om groen-zijn tot een permanent onderdeel van hun bestaan te maken," blikt de nieuwe directeur van A Rocha Nederland vooruit. "Mooi om die gedrevenheid al te zien bij veel jongeren. Maar het zou nog mooier zijn als het voor alle christenen een zaak van het hart wordt.”

Wat doen al die vrijwilligers van A Rocha?
“Sommige groepen hebben bijvoorbeeld een natuurgebied onder hun hoede, dat ze helpen onderhouden. In mijn woonplaats Utrecht gaat een groep mensen vier of vijf keer per jaar de stad in om de natuur schoon te maken. Dat doen we vaak heel bewust met een woongroep of kerk uit de buurt, waardoor je heel veel contacten legt, ook tijdens de actie. Een mooie manier om je samen in te zetten en tegelijk iets uit te dragen.”

Wie is Annemarthe Westerbeek?

• 33 jaar
• Studeerde sociale geografie & planologie en geo-communicatie in Utrecht
• Was de afgelopen zeven jaar landelijk coördinator bij Micha Nederland
• Volgt 14 februari Embert Messelink op als directeur van A Rocha Nederland

Wat is de leukste smoes die je hebt gebruikt?
“Ik verscheen te laat op het sollicitatiegesprek bij mijn vorige baan. Onderweg belde ik dat de brug openstond, wat trouwens echt zo was. Maar het voelde even wat ongemakkelijk, omdat het de bekendste ‘smoes’ is.”

Wie zou jij weleens de oren willen wassen?
“De mensen die troep achterlaten in de speeltuin waar mijn kinderen spelen, in onze wijk in Utrecht. Veel plastic, maar ook glas, rond december vuurwerkresten, en soms zelfs zakjes met wiet. Kinderen moeten dat niet tegenkomen onder het spelen.”

Wat was jouw laatste schietgebedje?
“Bij die vraag moet ik meteen denken aan mijn bevalling, nog niet zo lang geleden, toen ik echt even niet wist hoelang ik het nog vol kon houden. Toen deed ik een schietgebedje. Maar ook toen mijn moeder onlangs in het ziekenhuis lag en het de vraag was of ze al naar huis mocht. Eigenlijk spreek ik door de dag heen regelmatig iets naar God uit, of vraag ik Hem iets. Het hoort bij mijn dagelijks leven.”

Met God praten hoort bij mijn dagelijks leven

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Dat is het verhaal van Esther, omdat ze een heel krachtige vrouw is, die voor haar volk opkomt. Een mooi voorbeeld voor vrouwen die dat in deze tijd ook nodig hebben. Vrouwen en mannen staan nog te vaak niet op gelijke voet. Daarom is het goed als vrouwen het voortouw nemen, zodat ze andere vrouwen kunnen inspireren.”

Welke vraag zou elk mens zichzelf moeten stellen?
“Wie of wat heb ik lief? Die vraag helpt je om jezelf in de omgeving te plaatsen waar je woont, of onder de mensen die je kent. Het kan je helpen om van mensen te houden, en als dat niet zo is, kun je jezelf de vraag stellen of je daarin kunt groeien. Deze vraag kan je ook helpen om je gezegend te voelen als je omringd bent door mensen, en van elkaar houdt.”

Beeld: Xander de Rooij

Geschreven door

Bart van Delen

--:--