Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Anouk Hoogendijk in 'Diep': 'Hoe geef ik mezelf geluk?'

Woensdag, 22.20 uur, NPO 3

Deel:

In het EO-programma Diep sluit Joram Kaat BN’ers gast een nacht lang op in de kelder van de IJsselstroom in Zutphen, om stil te staan bij een levensvraag. Oud-voetballer Anouk Hoogendijk stelt zichzelf de vraag: 'Hoe geef ik mezelf het geluk dat ik anderen gun?

De naam van deze gast zal veel voetballiefhebbers bekend in de oren zal klinken. Anouk Hoogendijk schitterde jarenlang in het tenue van Ajax en het Nederlands elftal. De ‘blonde Romario’, zoals Anouk in haar jonge jaren werd genoemd, heeft haar nacht in Diep inmiddels achter de rug.

(Tekst loopt door onder de video.) 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

In haar uitzending zien we hoe de IJsselstroom in Zutphen, waar ze de nacht doorbrengt, helemaal verlicht is in een donker landschap.

Wat trok je over de streep om hieraan mee te doen? 
“Het is een programma met diepgang, een verademing vergeleken met veel programma’s die leuk, grappig en makkelijk zijn.”

Joram Kaat over 'Diep'

“De ruimte waar ik mijn gast achterlaat, mag dan wel van alle gemakken voorzien zijn: ik laat hem of haar in grote onzekerheid achter,” zegt presentator Joram Kaat. De nacht, de eenzaamheid: dit is volgens hem allemaal nodig om zijn gasten in Diep een heel intense ervaring te bieden. “Alles wat in je hoofd zit, gaat tijdens de urenlange stilte malen. Wanneer neemt iemand die altijd druk is, de tijd om zeven, acht uur wakker te zijn, zonder prikkels?”

Het klinkt tegenstrijdig: een succesvolle voetbalcarrière en toch te weinig aan jezelf gedacht…
“Als het goed gaat in je sport, denkt de buitenwereld al snel dat alles van een leien dakje gaat. Maar wie zo perfectionistisch ingesteld is als ik, heeft nooit rust in zijn hoofd. Daarom ben ik tijdens mijn carrière regelmatig naar een psycholoog geweest, wat in de voetbalwereld nog best een taboe was – bij de mannen nog meer trouwens,” vertelt Anouk, die hoopt dat haar voorbeeld mensen inspireert. 

Of je nu topsporter bent of niet: ga met je eigen problemen aan de slag

"Aan mezelf denken, heb ik juist als topsporter moeten leren. Daarin doe je ‘vanzelf’ heel veel aan training, voeding en techniek, maar als het misgaat in de topsport, zit de oorzaak meestal tussen de oren. Topsporter of niet: ga met je eigen problemen aan de slag en zorg dat je een uitlaatklep hebt.”

Een advies dus voor iedereen?
“Ja, want als je ergens mee zit, maakt dat vaak al lang deel uit van je leven. Stel het niet uit, want hoe eerder je je problemen onder ogen ziet, hoe langer je er nog plezier van hebt in de jaren daarna. Het is bovendien fijn om met iemand een uur over jezelf te mogen praten. Zo is mijn geluk van jongs af aan heel erg verbonden met dat van anderen. Daardoor cijferde ik mezelf weg. Als ik twee kaartjes voor Ajax heb, laat ik liever mijn vader en mijn vriend gaan, terwijl ik zelf ook groot fan ben. Natuurlijk gun ik het ze, maar ik vraag me wel af waarom ik me ook in dit geval zo verantwoordelijk voel voor het geluk van de ander…"

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Diep Anouk Hoogendijk
Krijgt Anouk Hoogendijk in 'Diep' antwoorden op haar vragen tijdens de lange, eenzame nacht?. Credits: Willem Jan de Bruin .

"En als voetballer kon ik er heel erg mee zitten als een teamgenoot niet goed in haar vel zat, ook al speelde ik zelf goed en stond ik in de basis. Ik absorbeer altijd het gevoel van mijn omgeving.”

Hoe was dat dan als je in een vol stadion een belangrijke penalty moest nemen?
“Nadat ik op het EK in 2009 een winnende penalty had gescoord, begon ik een enorme druk te voelen. Ik besefte dat er voortaan veel van me verwacht werd. Veel mensen waren in die tijd bang dat ik naast mijn schoenen ging lopen, maar ik werd er eigenlijk alleen maar onzekerder van. Ik merkte dat ik mezelf ‘gek’ begon te maken, omdat mijn verantwoordelijkheidsgevoel nu tegen me werkte. Daarom zette ik deze stap. Je hoeft echt niet gek te zijn om naar een psycholoog te gaan. Hopelijk begrijpen mensen die naar Diep gaan kijken, dat straks ook.”

Je hoeft niet gek te zijn om naar een psycholoog te gaan

Net als de andere gasten in Diep krijgt Anouk Hoogendijk bezoek van drie wijzen die haar helpen bij het vinden van antwoorden: relatietherapeut Claudia Krumme, predikant Szaszi Bene en psycholoog Ester de Vos. “In Diep krijgt de kijker te zien hoe zij op heel verschillende manieren met me aan de slag gaan. Ook het verrassingsbezoek van een goede bekende geeft me heel veel energie, die ik goed kan gebruiken om de nacht door te komen, totdat ik van Joram weer naar buiten mag…”

Diep: Anouk Hoogendijk

In Diep (EO) laten zes bekende Nederlanders zich één nacht opsluiten door presentator Joram Kaat. Ze gaan de nacht in zonder telefoon, maar met een levensvraag die voor hem of haar belangrijk is. In deze aflevering zoekt oud-voetballer Anouk Hoogendijk een antwoord op de vraag: 'Hoe geef ik mezelf het geluk dat ik anderen gun?'

Woensdag 12 mei, 22.20 uur, NPO 3

Beeld: Willem Jan de Bruin 

Kijk 'Diep' hier terug

Geschreven door

Bart van Delen

--:--