Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Arjan Lock verwacht veel van nieuwe zondagmorgen bij EO

'Dezelfde boodschap voor meer mensen'

Deel:

Zowel op televisie als op de radio verandert er bij de EO het een en ander op de zondagmorgen. Dat is beslist even wennen, maar we krijgen er een mooie zondagmorgen voor terug. Directeur Arjan Lock heeft er hoge verwachtingen van: “Veel aandacht voor het evangelie, en dat voor een breder publiek dan tot nu toe.”

“De nieuwe zondag van de EO begint ook in het nieuwe seizoen met bijzondere verhalen in Ik mis je,” blikt Arjan Lock vooruit. “In de uren daarna zal het even wennen zijn voor sommige kijkers, maar het wordt een heel mooie zondagmorgen. Een belangrijk nieuw programma is EO Life, dat Bert van Leeuwen gaat presenteren. Het gaat over geloof, de kerk en persoonlijke verhalen van uiteenlopende mensen, en er klinkt mooie, geestelijke muziek. Een heel toegankelijk programma, waarmee we zo veel mogelijk mensen op de zondagmorgen willen bereiken.”

Maar wel even een omschakeling voor de kijkers?
“Ja, en dat begrijp ik ook, omdat het moeilijk kan zijn om afscheid te nemen van vertrouwde programma’s die veel voor mensen hebben betekend, zoals Zie je zondag! en Nederland Zingt Dichtbij. We kiezen voor een iets bredere opzet en willen naast ons trouwe publiek nieuwe mensen bereiken. Kijkers die gelovig zijn, maar ook mensen die nog niet zoveel met het geloof hebben.”

Vernieuwing is nodig

“Het is dus een bewuste keuze om onze uitzendingen voor een grotere groep toegankelijk te maken, zonder de waarde van de zondagochtend uit het oog te verliezen,” stelt Arjan. “Want het gaat ook straks over God en het geloof. Soms is verandering nodig om weer nieuwe mensen in aanraking te brengen met het geloof; precies waar de EO voor is opgericht.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Bert van Leeuwen EO Life
Bert van Leeuwen presenteert vanaf 9 januari iedere zondagmorgen 'EO Life'.

Het nieuwe programma wordt wel onderbroken door de eucharistieviering van KRO-NCRV, die sinds jaar en dag live wordt uitgezonden. “Dat tekent de zondagmorgen bij de publieke omroep, waarbij we rekening houden met de verschillende geloofstradities.”

Wat voor thema’s komen er aan bod in ‘EO Life’?
“We zullen inspelen op actuele onderwerpen die ook met het kerkelijk leven te maken hebben. Denk aan een bezoek van de paus aan een vluchtelingenkamp; wat heeft dat ons als kerken en gelovigen te zeggen? Of over de vraag hoe je kerk kunt zijn in coronatijd. Het zijn dit soort relevante vragen die aan bod komen in dit programma dat we samen met de kerken maken. Zo kunnen we ook de vele mooie momenten uit het kerkelijk jaar beter een plek geven in onze uitzendingen.”

'EO-zaterdagavond als nieuwe traditie'

Ook over de zaterdagavond wil Arjan graag iets kwijt. Hier valt op dat Blauw Bloed niet terugkeert. “Ons royaltyprogramma is weliswaar niet meer te zien op zaterdagavond, maar we hebben weten te voorkomen dat  het verdwijnt. Het krijgt nu op een andere plek de kans om het koninklijk nieuws te verslaan: online, maar ook op NPO 1. We zijn heel blij dat dat is gelukt.
Als je kijkt naar de nieuwe zaterdagavond bij de EO, denk ik dat veel Visie-lezers de EO-zaterdagavond zullen waarderen. Met vaste ingrediënten als Ik mis je en De Verandering, en dat het hele jaar door – zonder onderbreking.”

Welke nieuwe tv-programma's zendt de EO uit?

Crux
Elke week volgt Crux een christen bij wie de actualiteit persoonlijk ‘aanklopt’. Wat is hun antwoord op actuele vraagstukken en hoe bewegen zij mee of juist tegen de stroom in? In aflevering 1 volgen we Neo de Bono (44). Als succesvol internetondernemer had hij veel geld en veel huizen, maar hij heeft alles weggegeven. Neo vertelt waarom hij nu in het Haagse Moerwijk woont, waar armoede heerst.  
Vanaf 8 januari, elke zaterdag, 19.15 uur, NPO 2

De oude wereld, de dingen die voorbijgaan
Kefah Allush reist per trein door Europa, met de GreenDeal onder zijn arm, op zoek naar de kansen en hindernissen van de ambitie om in 2050 een klimaatneutraal continent te zijn. Hoe realistisch is deze ambitie? Zijn burgers hierin mee te krijgen? Vooralsnog is de kloof tussen de Brusselse droom en Europese daad erg groot.
Vanaf 8 januari, zaterdag (vier afleveringen), 19.50 uur, NPO 2 

EO Life
Bert van Leeuwen presenteert iedere zondag EO Life, een programma in twee delen met muziek, gesprek en discussie. Nieuws uit kerk en samenleving, actueel en eigentijds, met ruimte voor bezinning. Met kunst, cultuur, gasten, humor en ernst. Ook bekende voorgangers zoals PKN-scriba René de Reuver en Jurjen ten Brinke werken me aan dit programma met inspiratie voor lichaam en geest.
Vanaf 9 januari, elke zondag, 9.15 uur, NPO 2

Nieuw op de zaterdagavond is Crux, waarin het christen-zijn in al zijn facetten de revue passeert. In dat programma wil de EO bijzondere mensen met een geloofsverhaal een plek geven, en de relevantie van het geloof voor het maatschappelijk leven en actuele ontwikkelingen duiden. Arjan: “Mede door dit programma wordt dit een heel herkenbare uitzendavond. Dus ik hoop echt dat het voor veel mensen een traditie wordt om op zaterdagavond naar de EO te kijken.”

Crux EO Neo de Bono
Neo de Bono vertelt op 8 januari in 'Crux' waarom hij alles heeft weggegeven en nu in Moerwijk woont.

We hebben op NPO Radio 5 afscheid genomen van Andries Knevel. Waarom ook meteen van ‘Groot Nieuws’?
“Veel mensen hebben er iedere zondagochtend heel trouw naar geluisterd. Dat willen we voortzetten, maar met een invulling die wat meer past bij 2022. Ook hier doen we dat vanuit het verlangen om op zondagmorgen een grotere groep luisteraars te trekken. Daarom wordt dat uur nu onderdeel van Vroeg op 5 met Tom Herlaar en Remco Hakkert. Dat wordt een heel herkenbaar uur, met geestelijke muziek én korte meditaties. Ander mooi nieuws op de zondag is De Muzikale Fruitmand, waarvoor we extra zendtijd krijgen!”

Mooie plannen voor 2022

Arjan Lock loopt alvast vooruit op meer EO-nieuws in het nieuwe jaar: “Giovanca zal in het voorjaar een nieuw gospelprogramma presenteren en we mogen ook uitkijken naar Handen aan de couveuse, een ontroerend programma over de kwetsbaarheid van het leven. Daarvoor hebben we gefilmd in het Erasmus MC Sophie Kinderziekenhuis.”

En dat vanuit de overtuiging dat Gods liefde er is voor iedereen

“Zo zie je ook in 2022 dat onze programma’s herkenbaar zijn en gericht op een uiteenlopend publiek," licht Arjan toe. "We werken bij de EO met drie domeinen: ‘Veelkleurigheid van God’, ‘Echte Relaties’ en ‘Hoopvolle Samenleving’. Voor alle drie geldt dat we de verbinding willen maken tussen het geloof en het alledaagse leven. En dat vanuit de overtuiging dat Gods liefde er is voor iedereen.”

Zaterdag en zondag op NPO 2

Zaterdagavond NPO 2 (vanaf 8 januari)
17.55 Nederland Zingt
18.20 Metterdaad
18.35 De Verandering
18.50 Ik mis je
19.15 Crux [nieuw]
19.50 De oude wereld, de dingen die voorbijgaan [nieuw]

Zondagochtend NPO 2 (vanaf 9 januari)
8.55 Ik mis je
9.15 EO Life 1 [nieuw]
9.45 Eucharistieviering (uitzending van KRO-NCRV)
11.05 EO Life 2 [nieuw]
11.50 Nederland Zingt op Zondag of Songs of Praise (om en om)
12.20 Wilde Ganzen

Het nieuwe 'Vroeg op 5' op NPO Radio 5

Tom Herlaar Vroeg op 5
Tom Herlaar presenteert 'Vroeg op 5'.

Op NPO Radio 5 presenteert Tom Herlaar op zondagochtend al het programma Vroeg op 5, dat er nu een uur bij krijgt. “Eigenlijk een logische stap,” vindt Tom, die al jaren in dit programma te horen is. Net als Remco Hakkert, die Tom een jaar heeft vervangen toen hij mantelzorger voor zijn moeder was.

Vertrouwd
In de nieuwe opzet zal Remco als muzieksamensteller aan het woord komen. “Het zal een iets breder scala aan geestelijke muziek worden,” legt hij uit. “De vertrouwde psalmen en gezangen, waaraan veel trouwe luisteraars gehecht zijn, krijgen zeker een plaats in dat derde uur van Vroeg op 5, net als tot nu toe in Groot Nieuws, maar muziek uit de Opwekkingsbundel en nummers van Sela horen er ook bij.”

Psalmen en gezangen zullen blijven, maar Opwekking en Sela horen er ook bij

“In de eerste uren van het programma zal Vroeg op 5 qua muziekkeuze nog aansluiten bij de nachtprogrammering,” vervolgt Remco. “Popliedjes dus, waarin soms op een verrassende manier een boodschap doorklinkt. Ook in de heel vroege ochtend gaan we op zoek naar muziek met inhoud, zoals nummers van Elvis Presley en Oleta Adams. Eén nummer zal ik elke week wat uitvoeriger bespreken. Soms gaat een lied veel meer voor je leven wanneer je weet waarom het geschreven is, waarover het ten diepste gaat en welke gebeurtenissen in het leven van de schrijver eraan ten grondslag liggen.”

Remco Hakkert Vroeg op 5
Muzieksamensteller Remco Hakkert.

Voorgangers
De meditaties tussen acht en negen uur worden verzorgd door een poule van voorgangers: Jurjen ten Brinke, Paulien Vervoorn, Peter Kruijt, Leon van den Dool, Elsbeth Gruteke, Hedwig Komproe en Marco Hofland. “De meditaties zullen aansluiten bij de actualiteit, de tijd van het (kerkelijk) jaar of gewoon bij wat iemand opviel in de afgelopen week,” licht Tom toe. “De sprekers zullen met onze luisteraars delen hoe zij dat verbinden aan de Bijbel en hun geloofsleven.”

“De aandacht voor de natuur, die luisteraars van Vroeg op 5 gewend zijn, blijft natuurlijk ook een ingrediënt,” vervolgt hij. “Martine Dubois vertelt over haar avonturen in de natuur, net als Thomas van de Es, de jongste boswachter van Nederland. Volop aandacht voor de schepping dus, waarbij je merkt dat er zelfs over een nietig diertje als de oorwurm een prachtig verhaal te vertellen valt.”

Zondag NPO Radio 5 (vanaf 2 januari)

6.00-9.00 Vroeg op 5
18.00 De Muzikale Fruitmand
22.00 Thuis op 5

Geschreven door

Bart van Delen

--:--