Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Astrid Sy in 'Andere Tijden' over Rita Hovink als jazzzangeres

Jonge historicus volgt Hans Goedkoop op; woensdag, 22.20 uur, NPO 2

Deel:

Zangeres Rita Hovink (1944-1979) is bij het publiek bekend van haar Nederlandstalige hits. Vrijwel onbekend is haar carrière als jazzzangeres. Andere Tijden (NTR/VPRO) zoomt juist hier vanavond op in. Historicus Astrid Sy is de nieuwe presentator van het geschiedenismagazine.

Veel Nederlanders kunnen ‘Laat me alleen’, de hit van Rita Hovink, meezingen. Maar vijftig jaar na dato wordt nu haar jazzplaat Love me or leave me opnieuw uitgebracht. Muziekkenners reageren enthousiast. In Andere Tijden blikt presentator Astrid Sy terug op het leven van de zangeres.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Andere Tijden Astrid Sy Rita Hovink
Zangeres Rita Hovink op de hoes van haar jazz-lp 'Love me or leave me'. Credits: NTR/VPRO/Lilian van Rooij.

Voor het eerst vertelt Rita’s dochter Milou hoe eenzaam haar leven was, omdat haar alleenstaande moeder altijd op pad was. Rita Hovink overleed in 1979 op 35-jarige leeftijd na een dramatisch leven.

Wie is presentator Astrid Sy?

"Als kind had ik al een fascinatie voor het verleden en niet voor niets ben ik daarom geschiedenis gaan studeren. Ik ben ervan overtuigd dat historisch begrip ons helpt de ingewikkelde wereld van nu beter te begrijpen. Het tv-programma Andere Tijden is daarom essentieel," zegt historicus Astrid Sy (1987), de nieuwe presentator. "Alhoewel ik moet toegeven dat het ook gewoon een stiekeme fantasie van mij was om het te mogen presenteren." Astrid studeerde geschiedenis in Amsterdam en werkt als beeldresearcher voor de Anne Frank Stichting. Ook is ze als onderzoeker en assisent-curator betrokken bij het nog te realiseren Nationaal Holocaust Museum. Ze volgt Hans Goedkoop op, die op 12 maart 2000 de eerste aflevering van Andere Tijden presenteerde.

Vanavond ziet de kijker een aantal nieuwe fragmenten van Rita Hovink. Naast haar dochter zijn ook Edwin Rutten, Chiel Montagne en Denise Jannah te zien. Ook Frank Jochemsen, de jonge muziekjournalist die Rita Hovink als jazzzangeres herontdekte, komt aan het woord. 

Andere Tijden – Rita Hovink: 'Laat me alleen'

Woensdag 29 januari, 22.20 uur, NPO 2

Beeld: NTR/VPRO/Lilian van Rooij

Kijk 'Andere Tijden' hier terug

--:--