Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Baas Kruidvat en Trekpleister: Je moet consumenten tot duurzame keuzes dwingen

De Kruidvat is de grootste winkelketen van Nederland en kan enorme invloed hebben op verduurzaming van dit land. De baas van de keten, Ed van de Weerd, wil daarbij niet wachten op wat klanten willen maar het omdraaien, zegt hij in de podcast Geld of je Leven. "Je moet ergens je klant tot de duurzame keuze dwingen", zegt hij tegen presentator Jeroen Smit.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Op de radio hoor je de hele dag politici en specialisten, maar bazen uit het bedrijfsleven hoor je bijna nooit. In de eerste podcastserie van Geld of je Leven spreekt onderzoeksjournalist Jeroen Smit met ceo’s over hun verantwoordelijkheid voor een betere wereld. Van de Weerd is de ceo van A.S. Watson Benelux, waar onder andere Kruidvat en Trekpleister onder vallen.

Het roer omgooien, van een lineaire naar een circulaire economie kan de Kruidvat best, vindt Van der Weerd: "Je kunt ook circulair succesvol zijn én financieel succesvol zijn", vindt Van der Weerd. "Het is niet het één of het ander", vindt hij.

Klanten dwingen

De klant is koning en kan duurzaam kiezen. Als ondernemer heb je daar echter óók een belangrijke taak in: je kunt je klanten stimuleren, maar soms kun je ze ook zelfs dwingen, vindt hij: "Ik heb dit bij Jumbo meegemaakt met de plofkip. Alle soorten kip werden ernaast gelegd, het werd heel aantrekkelijk gemaakt, maar als puntje bij paaltje komt, werd toch de goedkope plofkip gekozen. Er komt een moment waarop je gaat zeggen: beste klant, bij ons heb je die gewoon niet meer."

Verbod op wegwerpluiers

Kruidvat is de grootste verkoper van luiers van Nederland. Luiers vormen een grote afvalberg. De keten werkt aan klimaatneutrale luiers, die moeten dan ook prominent in het schap komen te liggen, zegt Van der Weerd. Het gereil en gezeil over waar elk product in het schap ligt, is een heel belangrijk spel in de retail, vertelt hij. Maar is het genoeg? Jeroen Smit vindt van niet: moet er geen verbod komen op wegwerpluiers? Er zijn voldoende wasbare alternatieven, vindt hij. Dit gaat Van der Weerd te ver.

Over de podcast Geld of je Leven
Hoe geven we ons geld uit, waar verdienen we ons geld aan en welk effect hebben die geldstromen op onze medemens en de planeet? In de podcast Geld Of Je Leven draait het om die vragen.

Meer Geld of je Leven?
Meer Geld of je Leven?

Luister alle afleveringen van Geld of je Leven

Laat je inspireren
Laat je inspireren

Vind je nieuwe favoriete podcast van de EO

--:--