Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bankier van het verzet: 'Krachtig verhaal met uitstekende acteurs'

Film over de grootste bankfraude in de Nederlandse geschiedenis

Deel:

Je zou denken dat alle grote verhalen over Nederland in de Tweede Wereldoorlog nu wel zijn verteld, maar steeds verschijnen er weer boeken en films die het tegendeel bewijzen. Zoals de nieuwe, mede door de EO geproduceerde bioscoopfilm Bankier van het verzet, over verzetsheld Walraven van Hall.

Goed, geschiedenisliefhebbers zullen Van Hall wel kennen, maar de gemiddelde Nederlander waarschijnlijk niet. Zelfs voor de hoofdrolspelers uit de film was dit een nieuw verhaal, bekenden ze aan tafel bij De Wereld Draait Door. En dat terwijl ‘Wally’ van Hall (in de film gespeeld door Barry Atsma) als oprichter van het Nationaal Steun Fonds verantwoordelijk was voor de financiering van vrijwel het gehele verzet. Als bankier met een breed netwerk wist hij in het geheim enorme bedragen los te krijgen bij collega’s, ondernemers en rijke burgers. En toen er nog meer nodig was, verzon hij met zijn broer Gijs (Jacob Derwig) een list om De Nederlandsche Bank te beroven, pal onder de neus van NSB’er Meinoud Rost van Tonningen (Pierre Bokma), die daar toen directeur was. In totaal haalde de ondergrondse bank van de broers Van Hall zo’n honderd miljoen gulden op voor de goede zaak, waar ook nog eens een keurige administratie van werd bijgehouden.

Inmiddels is 'Bankier van het Verzet' ook te zien op Netflix. Meer tips voor (christelijke) films op Netflix lees je hier.

Regisseur Joram Lürsen (Alles is liefde, Publieke werken) heeft de geschiedenis verfilmd zoals oorlogsverhalen in Nederland meestal worden verfilmd: degelijk, ernstig, met weinig artistieke opsmuk. Stilistisch had Bankier van het Verzet van mij wel ietsje avontuurlijker gemogen, maar dat doet verder weinig af aan de kracht van het verhaal, dat helder en spannend wordt verteld, met een groep uitstekende acteurs.

In 2010 werd al een monument voor Walraven van Hall opgericht op het plein voor De Nederlandsche Bank in Amsterdam. Bankier van het Verzet is te beschouwen als een tweede monument, dat het verdient een groot publiek te bereiken.

Trailer 'Bankier van het Verzet'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Rick de Gier

--:--