Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Barry Atsma undercover in Oud Gereformeerde Gemeente

"Ik was heel zenuwachtig"

Barry Atsma speelt de rol van Hans Sievez in de verfilming van het boek "Knielen op een bed violen". Het boek van Siebelink vertelt over een zachtaardige man die een goddelijk visioen krijgt en zich bekeert tot het zware calvinisme.

Deel:

Barry: "Ik ben zelf ook best calvinistisch, in de zin dat ik vind dat dingen waardevol moeten zijn. Ik had in mijn carrière ook een andere kant op kunnen gaan. Het is heel verleidelijk om voor geld en commercie te kiezen, om programma's te presenteren en in bepaalde films te spelen. Maar ik probeer echt contact te maken met dingen, met wezenlijke dingen. Daar ben ik best wel streng in voor mezelf, dat het zin moet krijgen. Dat is wel een 'Hans Sievez'-kwaliteit."

Het verhaal
Jeugdliefdes Hans en Margje Sievez leiden een gelukkig gezinsleven op hun kwekerij. Beiden werken hard om het bedrijf gezond te houden, maar hun onvoorwaardelijke liefde voor elkaar houdt ze sterk. Op een dag komt Hans de prediker Jozef Mieras tegen die hem over God vertelt en de herinneringen aan zijn streng gelovige opvoeding aanwakkert. Als Hans vervolgens een diepreligieuze ervaring heeft, is hij ervan overtuigd in direct contact met God te hebben gestaan. In de daarop volgende zoektocht naar zingeving en het eeuwige leven verliest hij het zicht op de werkelijkheid en het contact met zijn omgeving. Hij raakt steeds meer in de ban van het geloof, waardoor de verschillen tussen de familieleden alleen maar groter worden. Terwijl Hans steeds verder in de macht van de sekte lijkt weg te glijden, kan Margje weinig meer dan toekijken hoe de liefde van haar leven langzaam maar zeker verdwijnt. De film is een aangrijpende liefdesgeschiedenis en een klassiek noodlotsdrama over twee mensen die zielsveel van elkaar houden. Een ontroerende film over liefde en geloof.

Persfoto-Barry-Atsma

Undercover
Om zich goed in te leven in zijn rol ging Barry undercover ter kerke in een Oud Gereformeerde Gemeente. Barry vertelt in De Wereld Draait Door: "Het was heel spannend. Ik ging als een soort spion undercover naar de kerk. Ik had zelfs een zwart pak aangetrokken. Ik hoopte dat niemand me zou herkennen, maar die kans was natuurlijk klein. Als iemand mij zou herkennen dan is hij de sjaak natuurlijk, haha! Want tv kijken is in die streng gelovige kringen uit den boze. We gingen naar heel klein boerenkerkje, met een boerenpredikant en het pure woord van God. Een Oud Gereformeerde Gemeente, zonder rituelen, zonder poespas. Twee uur lang. Twee keer per zondag. Het was bijzonder. Je komt absoluut in een soort rust. Die donkere tunnel had eigenlijk ook wel wat aantrekkelijks".

Sinds 25 februari draait de verfilming van Knielen Op Een Bed Violen in de bioscoop.

Bron: Biosagenda.nl

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--