Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bart Chabot, Abbie Chalgoum, Roos Schlikker en Roy Meyer in nieuwe EO-serie ‘Lazarus’

Bart Chabot, Abbie Chalgoum, Roos Schlikker en Roy Meyer vertellen in onze nieuwe tv-serie ‘Lazarus’ wat hen raakt in het Bijbelverhaal van de verloren zoon. Vanaf komende maandagavond is het EO-programma te zien op NPO 2. En wat nieuw is: het verhaal komt tot leven met een 'tableau vivant'.

Deel:

Waar raakt jouw levensverhaal aan het Bijbelverhaal van de verloren zoon? Presentator Marleen Stelling vraagt het aan vier bekende Nederlanders die openhartig en eerlijk vertellen over hun eigen familieomstandigheden, over bijvoorbeeld het gemis van een liefdevolle vader of een omgekeerde ouder-kindrelatie.

Marleen: ‘Als mens zijn we gewend om iets met verhalen te doen, of je nu een roman leest of een serie kijkt. We zoeken naar inspiratie, een context om jezelf in perspectief te plaatsen. Ook Bijbelverhalen lenen zich daarvoor. Ik vond het uitdagend en spannend om te onderzoeken waar het je raakt en ook waar het schuurt of wrang aanvoelt.
Het verhaal van de verloren zoon gaat over een gezin waar wij ook anno nu deel van uit kunnen maken. In gesprek met mijn gasten ontdekten we dat het verhaal nog zoveel rijker is dan we dachten.’

Rembrandt in 3D

Aan de hand van het beroemde schilderij van Rembrandt en het Bijbelverhaal vertelt schrijver Bart Chabot aan Marleen over zijn liefdeloze jeugd. ‘Ik snap hem wel, die verloren zoon. Die is rock ’n roll!’, zegt hij. Judoka Roy Meyer heeft moeite met de figuur van de liefdevolle vader. Als kind zat hij ’s avonds vaak bovenaan de trap te wachten tot het misging tussen zijn ouders en hij moest ingrijpen om zijn moeder te beschermen.

In de afleveringen met acteur Abbie Chalgoum en schrijver Roos Schlikker doen we iets nieuws en laten we het verhaal tot leven komen met een tableau vivant: een toneelgroep van Carla Veldhuis die het beroemde schilderij van Rembrandt in 3D vertolkt. Abbie en Roos worden uitgenodigd om deel te nemen aan de scène, wat zorgt voor een heel nieuwe, persoonlijke en ontroerende interpretatie.

Kracht van Bijbelverhalen

Als Lazarus maken we dit programma omdat we geloven in de psychologische en existentiële kracht van Bijbelverhalen, die door de eeuwen heen voor veel mensen een spiegel, maar ook een troost en steun zijn geweest. In het tv-programma Lazarus laten we zien dat dat ook geldt voor de moderne 21e-eeuwer.

'Lazarus' is te zien bij de EO op NPO 2:

  • Maandagavond 6 december om 23.25 uur - Bart Chabot
  • Maandagavond 13 december om 23.25 uur - Abbie Chalgoum
  • Maandagavond 20 december om 23.25 uur - Roos Schlikker
  • Maandagavond 27 december om 23.55 uur - Roy Meyer

En natuurlijk zijn alle uitzendingen later terug te kijken via NPO Start.

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--