Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Column Carianne | Ben jij meer een Marta of een Maria?

'Ik hoor mezelf roepen: ‘Even nog, schat, ik kom er zó aan…'

Je kent het liedje van Elly en Rikkert vast wel: 'Marta, Marta, leg je bezem neer, al dat werken komt een andere keer. Marta, Marta, altijd in de weer. Kies het beste deel, luister naar de Heer.' In Lucas 10:38-42 lezen we over Marta met haar bezem. En het verhaal zet me altijd weer aan het denken: ben ik nu als Marta, of als Maria? Word ik in beslag genomen door allerlei goed werk voor de Heer? Of neem ik ook de tijd om gewoon aan zijn voeten te zitten en te luisteren naar wat Hij me te zeggen heeft…?

Deel:

Ben jij ook zo druk? Bezig met allerlei goed, en belangrijk, werk wat niet kan wachten? Het klinkt zo heerlijk om gewoon maar aan Jezus’ voeten te kunnen zitten om te luisteren naar zijn woorden. Maar wanneer dan? Dit en dat en zus en zo moet toch ook allemaal nog gedaan worden?

Een heel aantal jaar heb ik, naar aanleiding mijn boek Rust, door het hele land heen lezingen en workshops gegeven over dit stukje tekst. Juíst omdat we als vrouwen zo op zoek zijn naar balans: ja, er móet veel werk verzet worden, en ja, we willen ook tijd hebben om stil te worden en om te genieten van Gods kostbare woord. Maar hoe dan?

Ik deel graag drie inzichten met je die je helpen om in balans te blijven:

Liefhebben is het belangrijkste gebod.

Stel dat Jezus ineens op de stoep zou staan met zijn gevolg, zou jij je dan ook onmiddellijk naar de keuken begeven om iedereen te voorzien van minstens iets te drinken en iets lekkers erbij? Ik wel. Ik zou, net als Marta meteen naar de keuken gaan! Is dat dan zo verkeerd?

Maar er staat: ‘Marta werd helemaal in beslag genomen door de zorg voor haar gasten’. En als je ergens door in beslag genomen wordt, heb je geen oog meer voor iets – of dit geval Iemand – anders. Jezus vraagt van ons om lief te hebben, om écht lief te hebben. Om oog te hebben voor de ander en om aandachtig te kunnen luisteren.

Dus stel jezelf de vraag: ‘Doe ik dit wat ik doe uit liefde, of uit plicht?’ Alles wat je uit plicht doet, kun je beter uit je agenda schrappen. Natuurlijk zijn er dingen die moeten gebeuren en niet alles is leuk om te doen. Maar alleen dat wat we uit liefde doen is belangrijk voor God. Dus schrap het of bid dat God je liefde wil geven om ook die dingen écht vanuit een liefdevol hart te doen.

Er is altijd werk te doen, dus kíes!

‘Mam, zullen we even een spelletje doen of wil je even kletsen?’ Zomaar een vraag die regelmatig gesteld wordt door de kinderen. Ja, natuurlijk wil ik een spelletje doen en kletsen. Maar heb je gezien hoeveel was er nog ligt? Hoeveel onbeantwoorde mails ik nog heb? Dat ik nog niet gekookt heb, terwijl jullie zo allemaal weer naar sport en clubjes moeten…? En oh ja, dat artikel dat ik nog zou schrijven? En de buurvrouw die aandacht nodig heeft?

Ik hoor mezelf roepen: ‘Even nog, schat, ik kom er zó aan…’, om vervolgens nog drie of vier dingen te doen voordat ik daadwerkelijk aan tafel zit voor dat spelletje. Werk? Het is nooit af, dus je zult ervoor moeten kíezen om tijd te maken voor de liefde

God wil graag de eerste plek in je leven innemen

De belangrijkste minuten van de dag zijn de minuten net nadat je wakker bent geworden. Onmiddellijk wordt er vanuit geestelijk oogpunt gestreden om die eerste gedachten: richt je je op het vele werk of richt je je eerst op God? Oftewel: ga je in de haast en schiet je in de stress, of begin je je dag vanuit vrede en liefde en neem je dat mee gedurende de dag?

Toen ik jaren geleden leerde om éérst die paar minuten echt te focussen op Gód in plaats van op mijn bezigheden, merkte ik dat ik veel makkelijker door de dag heen kwam. Ja, natuurlijk was er nog altijd veel werk te doen, maar het voelde anders; lichter, vrediger. En mijn mooiste ontdekking was dit: tijd doorbrengen met Jezus, is géén verloren tijd! Het voelt soms zo nutteloos om Bijbel te lezen en te bidden, terwijl je nog zoveel te doen hebt, maar het is zuurstof voor de dag. En alleen maar Bijbellezen en bidden? Ook dat vraagt Jezus niet van je: Hij wil gewoon gedurende je dag met je meelopen. Sámen het werk doen. Niet vanuit stress, maar vanuit zijn rust.

Haal dus haal adem en weet: Jezus is met je alle dagen van je leven. Ook nu. Hij zal je leren om al je Marta-werk te doen met een Maria-hart!

Lees ook: Zo plan je me-time als je het te druk hebt

Geschreven door

Carianne Ros

--:--