Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ben Ketting: 'Ik vroeg God of mijn moeder haar vinger even mocht bewegen'

Geen geluk, maar genade

Eindelijk thuis, is het thema van Eva’s Vriendinnenweekend. De meesten van ons denken dan direct aan de momenten dat ze zich niet thuis voelden bij God. Ben Ketting niet. “Er gaat geen dag voorbij dat ik geen intiem moment met Hem heb.”

Deel:

Ben Ketting: “God is ook niet iemand bij wie ik op schoot kruip.  We vergeten nogal eens dat Hij niet alleen lief is, maar ook heilig. Uw genade is voor mij genoeg. Dat is voor mij het mooiste woord uit de Bijbel.

Ben Ketting kruipt tijdens Eva's Vriendinnenweekend in de huid van John Newton, schrijver van het lied Amazing Grace. Een rol die hem op het lijf geschreven is. “Dat lied, Amazing Grace, dat begrijp ik wel. Er zit slavenbloed in mijn familie.

Hersenbloeding

“Mijn moeder zat in een Jappenkamp. Ze heeft veel ellende gezien. En toch zong ze dat Gods genade goed is. Mijn vader kwam van de Veluwe. Hij had het thuis niet breed. Dat heeft mij gevormd. Ik heb al jong geleerd dat je niet met een knip van de vinger krijgt wat je wilt van God.

Mijn moeder stierf aan een hersenbloeding toen ik 20 was. Ik weet nog dat ik haar vinger vasthield en God vroeg of ze haar vinger even mocht bewegen. Zelfs dat gebeurde niet, maar ik vond het niet erg. Ze straalde toen ze stierf. ‘Ik zie licht’, zei ze. Dat is nou genade.

Geen geluk, maar genade

Wij willen allemaal wel een mooie auto, een fijn gezin en een kankerloos leven. Maar als je wilt dat God je wensen vervult, raak je alleen maar in Hem teleurgesteld. God heeft ons geen geluk beloofd, maar genade.”

Vanaf 7 mei kun je reserveren voor Eva's Vriendinnenweekend. Tijdens dit weekend, dat plaatsvindt in Egmond aan Zee, vindt ook een bijzondere muzikale theatervoorstelling plaats, waarin Ben Ketting de rol van John Newton speelt. Meer weten? Kijk hier.

Tekst: Jacomine Oosterhoff
Foto: Arthur Martin

--:--