Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Berget Lewis: ‘Ik had heel graag mijn eigen kinderen willen hebben’

Berget Lewis is een van de bekendste zangeressen van Nederland. Haar moeder is lange tijd haar rots in de branding geweest. 2,5 jaar geleden overleed ze en het gemis is nog steeds groot. In Bid, bedank, bewonder vertelt Berget hierover en is ze ook open over haar eigen kinderloosheid en het verdriet dat ze daarvan heeft.

Deel:

Berget wordt samen met haar tweelingbroer Alvin geboren als jongste in een gezin van zes kinderen. Haar prille begin is niet gemakkelijk. “Ik ben geboren met een gesloten fontanel”, vertelt ze. Doordat haar moeder dit op tijd doorheeft, krijgt ze de zorg die ze nodig heeft. “Dankzij haar ben ik hier vandaag. Als zij niet had opgelet en niet op tijd actie had ondernomen, dan zat ik hier echt niet.”

Niets tekort gekomen

Met een grote glimlach vertelt Berget over haar moeder. “Ze was een moeder die heel goed voor ons zorgde. Mijn moeder en mijn vader zijn gescheiden toen ik een jaar of 6 was. Maar we kwamen niets tekort, ondanks dat mijn vader niet zo vaak meer thuis was. Zij heeft alle ballen omhoog gehouden.” Ze omschrijft haar moeder als een krachtige en grappige vrouw. “Je kon heel erg met haar lachen.”

Shirma Rouse: 'Ik voelde me zo geleefd dat ik op was'

Lees ook over:

Shirma Rouse: 'Ik voelde me zo geleefd dat ik op was'

Getuigen achter het station

Haar moeder leeft haar geloof vol enthousiasme voor aan Berget. “Mijn moeder haalde haar kracht uit het geloof en dat wilde ze ons graag meegeven. Het werd ook steeds sterker door de jaren heen.” In haar tienertijd gaat Berget altijd met haar moeder mee naar de kerk. “Ik ging ook gewoon getuigen achter het Centraal Station. Mijn vriendinnen gingen uit en ik stond te getuigen achter het station”, vertelt ze lachend. “Tussen de prostituees en de pooiers.”

Die leegte vul ik weer op door mijn moederhart te delen met andere kindjes om me heen.

Kinderloosheid

Lange tijd hoopt Berget ook zelf moeder te worden. “Ik heb het geprobeerd, het is me helaas niet gelukt. Ik was fysiek gewoon niet capabel om kinderen te baren. Maar ik heb het wel geprobeerd tot mijn 45e.” Nog steeds raakt het haar als ze het erover heeft. “Er is hoop geweest en dan toch weer niet en dan weer teleurstelling.” Toch heeft ze er ook rust in gevonden. “Ik denk altijd: als iets niet voor jou is weggelegd, dan is iets niet voor jou weggelegd. Ik heb het echt wel jammer gevonden. Ik vind het nog steeds jammer. Ik had heel graag mijn eigen kinderen willen hebben. Maar aan de andere kant, die leegte vul ik weer op door mijn moederhart te delen met andere kindjes om me heen. Zo zoek ik dus een balans in dat gemis. Maar mijn eigen, persoonlijke gemis van ‘ik ben geen moeder’, dat zal altijd zo zijn.”

Bekijk het hele gesprek met Berget Lewis in Bid, bedank, bewonder op 14 mei om 09:20 uur op NPO2 of later via NPO Start.

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--