Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Berget Lewis kijkt uit naar 'Stralend Kerstfeest': 'Muziek verbindt'

Eerste kerstdag, 21.25 uur, NPO 1

Op eerste kerstdag zendt de EO het tv-programma 'Stralend Kerstfeest' uit. Zangeres Berget Lewis zal tijdens deze feestelijke avond optreden met OG3NE, Ferdi Bolland en muzikale talenten van het Leger des Heils. “Het mag nog zo cliché klinken, maar het is echt waar: muziek verbindt.”

Deel:

“Ik kijk uit naar Kerst, want met Kerst vieren we de geboorte van Jezus", vertelt Berget Lewis. Het is ook een mooi moment om de dagelijkse beslommeringen even los te laten en aandacht te hebben voor elkaar. Ik kijk uit naar optredens met andere artiesten, maar ik zing tijdens Stralend Kerstfeest ook een duet met Grace uit het Leger des Heils-koor: het prachtige lied ‘Als de liefde niet bestond’ van Toon Hermans.”

Wat wilde je als kind worden?
“Als kind droomde ik er al heel vroeg van om op het podium te staan, maar ik ontdekte rond mijn tiende pas dat ik een goede zangstem had. Toen wist ik meteen dat ik zangeres wilde worden. Ik houd van diverse genres, maar gospel is wel mijn basis. Daarin zijn verdriet en blijdschap zó voelbaar, en ik mag ook nog eens geloven wat ik zing.”

Wie is Berget Lewis?

• 51 jaar
• Zangeres, songwriter, vocal coach
• Was achtergrondzangeres in de bands Total Touch en Funky Stuff
• Richtte in 1998 Berget Lewis Gospel Train op, en in 2010 het ZO! Gospel Choir
• Bekend van talloze mediaoptredens, onder meer als Maria in The Passion en als coach in Amazing Grace

Wat ontroert je?
“Ik ben gevoelig, waardoor veel dingen me ontroeren. Als iemand vanuit zijn hart zingt, raakt het me diep in mijn ziel. Dat geldt ook voor iedere vorm van liefde die heel puur is, bijvoorbeeld tussen een moeder en haar kind.”

Wat was je laatste schietgebedje?
“Eigenlijk bid ik de hele dag door. Voordat ik goed en wel aan de dag begin, bid ik al onder de douche. Alles wat ik doe, of het nu een afspraak, een autorit of een optreden is, ik breng het allemaal in gebed bij God. Ik praat met Hem alsof ik een zus, vriend of vriendin aan de telefoon heb.”

Met welke eigenschap heeft God je royaal bedeeld?
“Ik ben Hem heel dankbaar voor de gave om met mijn stem harten te raken. Ook omdat ik als kind een moeilijke start had. Ik werd geboren met een gesloten fontanel, maar mijn moeder reageerde heel alert en na veel operaties heb ik me toch mogen ontwikkelen tot wie ik nu ben. Daarom ben ik zo blij dat ik elke dag mag zingen. Als ik maar één hart heb mogen raken, is mijn missie geslaagd.”

‘Als ik maar één hart mag raken, is mijn missie geslaagd’

Met wie zou je een dagje willen ruilen?
“Als ik naar het leven van iemand anders kijk, hoop ik altijd dat diegene blij en gelukkig mag zijn. Ik wens mensen liever toe dat ze positief in het leven staan dan in hun huid te willen kruipen. God gaat met ieder mens een eigen weg. Ga daar maar met liefde en wijsheid mee om. Ook ik mag blij zijn met wie ik ben, dus ik hoef met niemand te ruilen.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal? 
“Het verhaal van Mozes, die met het volk Israël door de woestijn trok, vind ik heel mooi. Jarenlang moesten ze door de woestijn trekken. Daarbij werden ze getest en moesten ze leren om erop te vertrouwen dat God zijn beloften waar zou maken. Ook wij kunnen vaak zo ongeduldig zijn en ons afvragen of Hij ons wel hoort. Maar we mogen God vertrouwen op zijn woord. Op zijn tijd maakt Hij alles duidelijk.

Stralend Kerstfeest

Zondag 25 december, 21.25 uur, NPO 1

Beeld: Edland Man

Geschreven door

Bart van Delen

--:--