Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bert van Leeuwen: nieuwe reeks 'De 100: wachten op een donor'

Maandag, 21.30 uur, NPO 1

Deel:

In De 100: wachten op een donor (EO) volgt Bert van Leeuwen een groep mensen die soms al jaren wachten op een geschikte donor. Met de nieuwe donorwet, die op 1 juli 2020 is ingegaan, kwam er hoop op meer orgaandonoren. Bert wil weten of die verwachting is uitgekomen.

Het afgelopen jaar volgde Bert van Leeuwen de deelnemers in hun dagelijks leven. Tot en met de operatie, of juist in het eindeloos wachten op een donor. Het tv-programma De 100: wachten op een donor beleefde zijn kick-off in juli vorig jaar, toen de deelnemers elkaar voor het eerst ontmoetten.

(Tekst loopt door onder de video.) 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Hoe is het sindsdien met hen gegaan? De verhalen in De 100 laten zien hoe ingewikkeld het proces van orgaantransplantatie is. Een orgaan ontvangen kan alleen als een ander dat wil geven. In het programma ziet de kijker beide kanten van het verhaal.

Bert van Leeuwen over de donorwet van 1 juli 2020

De nieuwe donorwet, die sinds juli vorig jaar van kracht is, betekent dat je in principe donor bent. Tenzij je dat niet wilt. “In dat geval moet je dus actie onderneemt,” zegt Bert van Leeuwen. Hij hoopt dat mensen een bewuste keuze maken, of ze nu donor worden of niet.
“Het goede van deze wet is dat je min of meer gedwongen wordt erover na te denken. In de loop der jaren heb ik vaak van mensen gehoord dat het er nooit van is gekomen: dat ze eigenlijk wel donor wilden zijn, maar de keuze voor zich uit schoven. Als mensen geen donor willen worden, respecteer ik dat ook, maar ik wil in De 100 graag de verhalen laten zien van mensen die wachten op een transplantatie.” Zelf is Bert al ruim vijfentwintig jaar donor. “Dat komt ook doordat iemand in mijn vriendenkring al lang met een donororgaan leeft. Dus ik weet van nabij hoe belangrijk het is dat je iemand een nieuwe kans geeft door donor te zijn.”

Zo trekt Bert op met Sabine (46). Zij heeft, net als haar vader, de erfelijke hartspierziekte PLN. Haar linkerhartkamer wordt steeds wijder, waardoor haar hele hart is aangetast en het bloed niet meer goed door haar lichaam wordt gepompt. Sinds drie jaar heeft zij daarom een steunhart.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

De 100 Sabine Wachten op een donor
Sabine blijft in 'De 100' optimistisch: "Ik ben ervan overtuigd dat er een nieuw hart gaat komen.".

Een donorhart kan haar leven redden. “Ik weet niet hoelang mijn lichaam dit nog volhoudt. Maar ik ben ervan overtuigd dat er een nieuw hart gaat komen,” zegt Sabine, die optimistisch blijft. “Ik sta nu aan de zijlijn en leef op batterijen, maar wil dolgraag mijn leven weer oppakken.” In deze nieuwe reeks afleveringen van De 100 zien we hoe het nu met Sabine gaat. Heeft ze een donorhart, of wacht ze nog steeds op een geschikte donor?

De 100: wachten op een donor

Het afgelopen jaar volgde Bert van Leeuwen de deelnemers in De 100: wachten op een donor in hun dagelijks leven. Het programma beleefde zijn kick-off in juli 2020. In het zesdelige vervolg zien we hoe het met de deelnemers gaat.

Vanaf 29 maart, iedere maandag, 21.30 uur, NPO 1

Kijk 'De 100: wachten op een donor' hier terug

Geschreven door

Bart van Delen

--:--