Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bidden op het werk: hoe doe je dit?

Voor het eerst is minder dan de helft van de Nederlanders religieus. De kans is dus groot dat je op je op je werk een van de weinige christenen bent. Hoe kun je uitstralen dat je christen bent? Arlette de Boer van www.rijksgebed.nl geeft tips over bidden op het werk.

Deel:

Arlette is werkzaam op het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ook is ze de centrale coördinator van het Rijksgebed, een platform dat tot doel heeft om te bidden voor de Rijksoverheid. “Via een coördinator kun je je aansluiten bij een gebedsgroep. Ik bid met collega’s van mijn ministerie eenmaal per week. We bidden met name voor politici. Zij kunnen echt het verschil maken door bijvoorbeeld wetten en wetsvoorstellen.”

Zoek verbinding

“Jezus zegt zelf: ‘Waar twee of drie mensen in mijn naam samen zijn, ben ik in hun midden.’ Het is belangrijk om contact te zoeken met medechristenen. Zoek de verbinding. Zo kun je elkaar ook bemoedigen over je werkhouding als christen. Je versterkt elkaar en kunt elkaar laten zien waarin je het verschil kunt maken als christen. Ook voor je persoonlijke werkleven is het goed om samen te bidden op het werk en er voor elkaar te zijn. Heeft je collega veel stress? Bid ervoor en bied aan om te helpen. Ook als je het zelf druk hebt, mag je vertrouwen op Gods hulp. Natuurlijk kan het spannend zijn om je collega te vragen: ‘Mag ik voor je bidden?’ Het helpt al als jullie elkaar eerst wat beter leren kennen, dat verlaagt de drempel.”

Verhoorde gebeden

“Zelf merk ik verandering op het werk. God verhoort gebeden echt! Ik had bijvoorbeeld een confrontatie met een collega. Dit was heel moeilijk, er moest zelfs een mediator bij komen. We gingen bidden met de gebedsgroep en Jezus heeft de situatie ten goede gekeerd. Er kwam rust en ik kreeg toch de functie die God voor mij bedoeld had.”

Tips

Bedrijfsgebed is actief bij zo’n 200 verschillende bedrijven en organisaties en op ruim 300 locaties. “Via www.bedrijfsgebed.nlkun je natuurlijk kijken of er een gebedsgroep bij jouw bedrijf is. Zo niet, dan kun je je melden bij Bedrijfsgebed en je contactgegevens achterlaten. Als er meer belangstellenden zijn, kun je zelf een gebedsgroep oprichten op jouw werk. Hoe je dit doet? Vraag eens rond of iemand christenen of gelovigen op je werk weet. Of snuffel eens op social media of mensen wat christelijks op hun profiel hebben staan. In principe houd je je gebedstijd in je pauze of bijvoorbeeld net na het werken. Omdat dit je eigen tijd is, hoef je dan niet per se toestemming te vragen aan een leidinggevende. Verder is het prettig om voor het bidden een stilteruimte te vinden. Soms zijn er speciale gebedsruimtes waar gelovigen mogen bidden. Als het mag van je werkgever, kun je een intranetsite oprichten. Zo weten andere werknemers ook dat er een gebedsgroep actief is op jouw werk. 

Bedrijfsgebed.nl, een organisatie die helpt bij bidden op het werk, adviseert om bij de eerste gebedsbijeenkomst stil te staan bij het doel van de bijeenkomsten. Willen jullie elkaar bemoedigen, bidden voor de directie of bijvoorbeeld bidden voor veiligheid? En beginnen jullie met Bijbellezen? Of juist niet? Zorg voor overeenstemming en begin dan gewoon met bidden. Natuurlijk gebeurt het wel eens dat er tegenstanders zijn en je bijvoorbeeld niet je gebedsgroep mag promoten. Blijf wel volharden. Ook als je niet meteen ziet dat je gebeden verhoord worden, blijf toch bidden! In gebed mogen we immers overwinnen in Jezus!”

 

Bronnen:

https://visie.eo.nl/2018/10/meer-dan-de-helft-nederlanders-niet-religieus/

www.bedrijfsgebed.nl

Kijk hier hoe Minella met Ron van der Spoel in gesprek gaat over het belang van bidden.

--:--