Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Bijbel verboden voor leerlingen op school'

Blog van TimZingt

‘Bijbel verboden voor leerlingen op school’, het was een berichtje in de NOS-app dat mijn aandacht trok. Ik dacht dat het over Noord-Korea ging, maar het ging over de staat Utah in de VS.

Deel:

Bij het lezen van dit bericht werd de grijns op mijn gezicht steeds breder en aan het eind lag ik gierend op de grond. Want het was een fantastische grap, ik wou dat ik hem bedacht had!

Boeken verbieden. Het is een beproefde bang-christelijke methode om de boze buitenwereld buiten te houden. In mijn jeugd waren er bijvoorbeeld verboden stripboeken (want occult), verboden dino-informatieboeken (want evolutietheorie) of verboden romans (want seks). Dit waren verboden die alleen in de geloofsgemeenschap werden opgelegd. De handhaving was zo lek als een mandje. Een bezoekje aan de plaatselijke bieb maakte dat je het allemaal kon omzeilen. Tot zover de censuur uit mijn jeugd.

Intussen zijn de tijden veranderd. Woke is een containerbegrip dat een beetje orthodox christen tegenwoordig de stuipen op het lijf jaagt. In reactie op een vermeende woke-ideologische indoctrinatieagenda is men een ware zuiveringscampagne gestart om de tere kinderzieltjes te behoeden voor alles waarvan ze zelfs in Sodom zouden blozen. De week van de lentekriebels en de kinderboekenweek moesten eraan geloven, maar zoals zo vaak werd in de VS de overtreffende trap bewandeld. Daar werd serieuze wetgeving aangenomen om boeken te verbieden en scholen te zuiveren van alles wat de verontruste ouders niet vinden deugen.

En nu is op basis van zo’n wet de Bijbel verboden vanwege de vulgaire en gewelddadige inhoud. En strikt genomen staat ongeveer elke zonde die je kunt bedenken wel ergens in de Bijbel beschreven. De klager heeft een lijst opgesteld inclusief Bijbelverwijzingen: incest, bestialiteiten, prostitutie, genitale verminking, fellatio, verkrachting en kindermoord. Daar wil je je kinderen niet aan blootstellen! Toch?

Waarom ik dit zo grappig vind? Omdat het precies laat zien dat het een heilloze weg is om boeken te verbieden en om de overheid voor het christelijke karretje te spannen. Het getuigt van een bange kijk op de wereld en te weinig geloof in de kracht van het eigen verhaal. Bovendien werkt het contraproductief. Het verbod op de Bijbel in Utah spreekt toch boekdelen.

Geschreven door

TimZingt

--:--