Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bijbel voor ongelovigen

Recensie

In 'De Bijbel voor ongelovigen' beschrijft Guus Kuijer de bekende verhalen uit het Bijbelboek Genesis speciaal voor niet-christenen. Hij geeft de verhalen een andere wending door ze te beschrijven vanuit het perspectief van een zoon, een vrouw, een verschoppeling of een bastaard.

Deel:

"De Bijbel is een fascinerend boek. Onze westerse cultuur is ondenkbaar zonder het heilige boek van de joden en de christenen. Maar wie niet gelovig is, leest het niet. En dat is jammer, want het bevat een aantal van de allermooiste verhalen uit de wereldliteratuur.", zo schrijft uitgever Athenaeum. 

De Bijbel voor ongelovigen is een beetje een misleidende titel omdat Kuijer in zijn boek alleen de verhalen uit het eerste Bijbelboek Genesis navertelt. Maar Genesis alleen biedt natuurlijk al genoeg verhalen om een boek te schrijven. 

Voor niet gelovigen is dit boek een laagdrempelige manier om met de verhalen uit Genesis in aanraking te komen. De schrijfwijze in De Bijbel voor ongelovigen is heel luchtig en leest vlot. Ook heeft Kuijer, die zelf ook niet gelooft, een goede mix gevonden tussen humor en indringende emotionele verhalen.

boekbijbel

Voor christenen die bekend zijn met de verhalen uit de Bijbel kan het boek wat verwarrend zijn. Zo begint Kuijer met een Adam die in het paradijs beredeneerd of God echt bestaat of dat hij hem zelf verzonnen heeft. En het verhaal van Noach wordt vanuit het perspectief van zijn zoon Cham beschreven. Cham beschouwt zijn vader als een dronkaard die een gevangene is van zijn eigen godsdienstwaanzin.  

Zo staat in een fragment: "Ik probeerde hem te haten, maar in plaats daarvan stroomde ik vol mededogen en ik haatte mezelf erom. Waarom kon ik geen strenge zoon zijn? Waarom verachte ik hem niet om de god die in hem huisde?"

Ook andere verhalen zijn beschreven vanuit het perspectief van een persoon die in de Bijbelse vertelling wat op de achtergrond blijft. Kuijer gebruikt in zijn boek juist deze personen om de twijfel, het onbegrip en de wanhoop die soms met het geloof gepaard gaan te beschrijven.

In die zin zou dit boek ook juist gelovigen aan kunnen spreken. Omdat deze verhalen voor gelovigen herkenbaar kunnen zijn. Want wie heeft zich nog nooit afgevraagd waarom God de zondvloed heeft toegestaan? Of waarom God de boom met kennis van goed en kwaad in het paradijs plaatste?

Guus Kuijer (1942) is een bekend schrijver van zowel kinder- als volwassenboeken. In 2012 won Kuijer de  Astrid Lindgren Memorial Award, de belangrijkste prijs te wereld voor een kinderboekenschrijver, voor zijn volledige oeuvre. Bekende boeken voor volwassenen van zijn hand zijn: Hoe een klein rotgodje God vermoorde  en Hoe word ik gelukkig?.


Guus Kuijer: De Bijbel voor ongelovigen. Het begin. Genesis. Athenaeum - Polak & Van Gennep, Amsterdam. €18,95


--:--