Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bijbelpodcast ‘Eerst dit’ vanwege Oekraïne uitgebreid met avondmeditatie

‘Avondgebed’ deze week te beluisteren via de EO/IZB-app

De succesvolle EO/IZB-app ‘Eerst dit’, waar afgelopen jaar ruim 7,6 miljoen keer een aflevering van is beluisterd, lanceert deze week ook een avondmeditatie: ‘Eerst dit Avondgebed.’ Aanleiding is de oorlog in Oekraïne. De korte avondmeditaties willen luisteraars helpen te bidden met de Bijbel, zich te richten op God en zo de dag bewust af te sluiten.

Deel:

‘Eerst dit Avondgebed’ is een experiment, dat vooralsnog één week duurt. De Bijbelpodcast ‘Eerst dit’ werd door de EO en IZB in 2018 begonnen en groeide uit tot een van de meest beluisterde podcasts van Nederland. Afgelopen jaar werd ruim 7,6 miljoen keer een aflevering beluisterd.

Onrustig wakker liggen

Logo 'Eerst dit'

‘Eerst dit’ is voor veel mensen een manier om hun dag meditatief te beginnen. In een podcast van zeven minuten is elke werkdag een overdenking en een gebed te horen, verzorgd door een team van wisselende predikanten en theologen.
EO-conceptontwikkelaar Daan Molenaar stond aan de wieg van ‘Eerst dit’ en nam ook het initiatief voor deze avondmeditatie. “We hoorden van veel luisteraars en van mensen om ons heen dat ze ‘s avonds onrustig zijn en wakker liggen van het wereldgebeuren," vertelt hij. "Daarom starten we bij wijze van experiment vanaf vanavond (14 maart, red.) met ‘Avondgebed.’ Waar normaal gesproken de meditaties weken van tevoren worden opgenomen, kiezen we nu voor de actualiteit van de dag. We hopen dat luisteraars hun zorgen zo bij God kunnen brengen, ondanks gevoelens van angst en machteloosheid."

Verlenging

Na afloop van het experiment van een week wordt besloten of de avondmeditatie een verlenging krijgen. De vijf avondedities van ‘Eerst dit’ worden gemaakt door Hanneke Ouwerkerk, predikant van de protestantse gemeente in Schoonhoven, en Reinier Kramer, predikant van de vrijgemaakt-gereformeerde gemeente in Bergentheim.

Beeld: Unsplash (Siddharth Bhogra)

Geschreven door

Gert-Jan Schaap

--:--